Formálódó kongresszusi központ

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2015. december 15. 13:33

4000 férőhelyes plenáris terem, nagy fesztávú multifunkcionális terek, 6000 négyzetméternyi kiállítási felület – formálódik a 2018-ra ígért új Budapesti Kongresszusi Központ koncepcióterve.

A koncepcióterv a nyáron megkezdett, a kialakítás részleteit is érintő szakmai konzultációk nyomán több ponton módosult, és hétről hétre formálódik – hallhattuk Guczogi Györgytől, a Finta és Társai Építész Stúdió vezető tervezőjétől a MeetingPlaceBudapest – A hivatásturizmus jövője című, november végi konferencián. (Az épületet hivatalosan hárman jegyzik: Finta József, Szabó Tamás János és Guczogi György.) A négy szakmai szervezettel (MABEUSZ, MaReSz, MSZÉSZ, MUISZ) és a Magyar Turizmus Zrt.-vel folytatott, jelenleg is tartó egyeztetéssorozat nyomán optimalizálják az épület tereit, helyiségeit és a kiszolgáló felületeket, hogy azok minél sokrétűbben szolgálhassák a konferenciaturizmus igényeit.

Az elsősorban kongresszusi célra létesülő, de a gazdaságos üzemeltetés érdekében kulturális célra is alkalmas, elsősorban Finta József elképzeléseit tükröző épület „szíve” a 4000 férőhelyes plenáris terem, legalább ilyen fontos szerepet kapnak az 1500-2000 fős szekció- és plenáris üléseknek helyet adó, nagyfesztávú multifunkcionális terek, melyek a rugalmas programszervezés érdekében kisebb, 250-500 férőhelyes helyszínekké alakíthatóak. A tervezők az épület Soroksári úti oldalán helyezték el a kisebb, 50-150 fős, ültetett eseményeket befogadó szekciótermeket. A központ tereiben összesen 6000 négyzetméternyi kiállítási felület létesül, kisebb kiállítások, bemutatók a szekciótermekben és az ún. zsibongóterületeken is helyet kaphatnak. A vendégek épületen belüli mozgatását szolgáló mozgólépcsőket és a nagy kapacitású lifteket úgy rendezték el, hogy egyszerre, egymástól függetlenül több rendezvény legyen tartható a másik zavarása nélkül.

A turisztikai szakma javaslatára megnagyobbítják az első pinceszinten létesített, nagy teherautók fogadására alkalmas rakodóudvart, innen teherliftek közlekednek a különböző rendezvényszintekre. Ezen a szinten kap helyet a nagy kapacitású konyha is. Az alsó pinceszinteken 450 személygépkocsi tud majd egyidejűleg parkolni. Nagy hangsúlyt fektettek a többirányú autóbuszos megközelíthetőség kialakítására.

„Az egyeztetések a fő kapacitás-paraméterek tisztázása után is folytatódnak, hiszen számtalan technikai és részletkérdést kell majd még eldönteni, finomítani” – nyilatkozta lapunknak a tervező. A várakozások szerint a koncepcióterv jóváhagyása még decemberben megtörténhet, és januárban megkezdődhet az engedélyezési tervek kidolgozása.

A kivitelezés menetrendjét mihamarabb rögzíteni kell, és a létesítmény marketingtevékenységét is sürgősen szükséges elkezdeni ahhoz, hogy a piac betáblázhassa Budapestet mint nagy létszámú kongresszusokat fogadó desztinációt.