A legtöbb országban továbbra sem lehet folyadékot vinni a fedélzetre

 2011. április 28. 16:14

Az Európai Unió több tagországa a határidő lejárta ellenére egyelőre nem kívánja felszámolni repülőterein azt az intézkedést, hogy a tranzitutasok ne vihessenek fel folyadékot a repülőgépek utasterébe - erősítette meg csütörtökön az Európai Bizottság egyik szóvivője.

Az EU a terrorizmus elleni nemzetközi fellépés fokozásának keretében - egy merényletkísérlet után - 2006-ban rendelte el a folyadékok fedélzetre vitelének tilalmát. Korábbi döntés szerint azonban e hét végétől az átszálló utasok tranzitállomásukon ismét magukkal vihetnek fel egy deciliternél nagyobb mennyiséget is, amennyiben az italt helyben vásárolják.
A tervek szerint 2013-tól teljesen - azaz valamennyi utas esetében - megszűnne a tilalom, a repülőtereket a folyadékok hatékony elemzésére is képes, korszerűbb biztonsági készülékekkel szerelik fel.
Több tagország azonban jelezte, hogy még nem találja elérkezettnek az időt a korlátozások részleges felszámolására, mert még mindig túlságosan nagy kockázatot lát abban.
A brüsszeli bizottság szóvivője szerint a következő napokban áll össze a teljes tilalmat fenntartani kívánó országok listája. Más források szerint Franciaország, Belgium, Olaszország, Nagy-Britannia biztosan azon tagállamok közé tartozik, ahol nem oldják fel a tilalmat.
A szóvivő figyelmeztetett arra is, hogy a tilalom folytatásáról a tagállamok csak hathatós biztonsági megfontolásokra hivatkozva dönthetnek.