Fantasztikus drónvideó készült a budai Vár újjászületett épületeiről

Forrás: turizmus.com

 2020. november 19. 15:48

A drónvideóban a lehető legközelebbről mutatják meg a Nemzeti Hauszmann Programban megszépült Mátyás kútját, a Hunyadi udvaron újjáépült Főőrség épületét és a Csikós udvarban visszaépített Lovardát is.

A dróvideó megtekintése előtt érdemes felidézni a benne bemutatott épületek történetét és az újjászületésüket.

Strobl Alajos szobrász csodálatos alkotása, a Mátyás kútja 1904 óta áll a mai helyén a budai Várban. A látogatók egyik legkedveltebb látványossága túlélt ugyan két világháborút, de soha nem esett át olyan átfogó rekonstrukción, mint most. A Várkapitányság szakemberei a szobrokat megtisztították és kijavították, felújították a kút szerkezetét is, valamint az ismét csobogó kút új díszkivilágítást is kapott.

A Budavári Palotanegyed a 19. és a 20. század fordulóján élte fénykorát. A palotabővítés mellett ekkor épültek fel Hauszmann Alajos tervei alapján a Királyi Lovarda és a testőrség szálláshelyéül szolgáló Főőrség épülete is. A II. világháború jelentős, de nem végzetes károkat hagyott az épületeken, helyreállításuk helyett azonban a Lovardát 1950-ben, a Főőrség épületét pedig 1971-ben politikai megfontolásból teljesen elbontották.

A Hunyadi udvaron a Főőrség épülete az eredeti terveket, szállítóleveleket, fényképeket felhasználva, ugyanakkor a 21. század elvárásainak megfelelve született újjá a Nemzeti Hauszmann Program részeként. Az újjáépült Főőrségben különleges hangulatú étterem és kávézó is helyet kapott, ahol a járványhelyzet után tárt karokkal várják majd a vendégeket.

 

Lovardát is újra felépítették a megmaradt tervezési dokumentumok és archív fotók alapján. A Csikós udvar ékszerdobozaként újra tündöklő Lovarda 21. századi multifunkcionális rendezvénytérként nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt 2021-ben– környezetének rendezése, zöldítése és akadálymentesítése után –, és várhatóan a főváros népszerű rendezvényhelyszíne lesz.

A Lovarda előtt álló Lovát fékező csikós szobra túlélte a háborút, majd 1982-ben a mai Hunyadi udvaron állították fel. 2019 augusztusában újabb restaurálás után helyezték vissza eredeti helyére, a Csikós udvarba, így ma már az újjászületett Lovarda előtt újra büszkén áll az udvar nevét is adó csodálatos szobor.