A munkaadói márkázás és a digitalizáció lehet a válasz a munkaerőhiányra

Szerző: Vámos Éva

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 12. 18:24

A szakma egyik legégetőbb kérdéséről, a munkaerőpiaci helyzetről tartott workshopot a Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület az Aquaworld Resort Budapestben.

„Ki gondolta volna tíz éve, a válság közepén, hogy mostanra a munkaerőhiány lesz az egyik legnagyobb problémánk?” – ezzel a kérdéssel nyitotta meg a szeptember 12-én megtartott rendezvényt Ruszinkó Ádám, a MEME elnöke. Mint mondta, szigorúan a szakma keretein belüli együttgondolkodásra hívták az egészségturizmus magyarországi szereplőit, hogy meg tudják beszélni, melyek a fő problémák, mik a jó gyakorlatok, és hogy mi a munkaadók igénye.

Utóbbi téma azért volt különösen fontos, mert a workshopon a Gundel Iskola mellett szinte az összes olyan felsőoktatási intézmény képviseltette magát, ahol van turizmus vagy egészségturizmus képzés.

A munkaerőpiaci workshop résztvevői

Fotó: turizmus.com

Már az első kerekasztal-beszélgetés során kiderült, hogy a munkaerőhiány az ország minden részén és az egészségturizmus összes területén komoly probléma. Mácsai Péter, az Ensana Health Spa frissen kinevezett klaszterigazgatója elmondta, hogy a gyógyszállodalánc kistérségekben működő külföldi szállodáiban egyszerűbb fix csapatot fenntartani, de a budapesti szállodákban ez nagyon nehéz. Ezt támasztotta alá az az adat is, amit a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. képviselője, Makra László osztott meg a jelenlevőkkel:

a budapesti gyógyfürdőkben a fluktuáció még úgy is 50 százalék fölött volt, hogy 2010-hez képest 200-300 százalékos béremelést hajtottak végre.

Opoczki Istvánné, az Aquaworld Resort Budapest gazdasági és HR-igazgatója elmondta, hogy ők közvetített munkaerő alkalmazására kényszerülnek – igaz, hogy egész évben működő szállodáról és fürdőről van szó.

Huba Marianna, a Hunguest Hotels humánpolitikai és értékesítési igazgatója szerint a Hunguest Hotels is a munkaerő megtartására koncentrál az employer branding eszközeivel. Az egészségturizmust a szakember szerint csak elhivatott munkatársak tudják jól csinálni, de az indíttatás mellé a megfelelő körülményeket is biztosítani kell számukra.

A Spirit Hotel Thermal Spa és NaturMed Hotel Carbona Hotel képviseletében Müller-Pápai Zsuzsanna mondta el, hogy nekik még azzal is szembesülniük kell, hogy a fiatalok ugródeszkának tekintik a szállodáikat, főként a Spiritet.

A munkáltatói kerekasztal

Fotó: turizmus.com

Boros László Attila, a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke azt mondta, hogy a nyugati határtól mindössze néhány kilométerre lévő büki fürdő munkaerő szempontjából egy állatorvosi ló. Négyféle módon próbálják megoldani a problémát: béremeléssel, együttműködések kialakításával – például az ELTE szombathelyi Savaria Egyetemi Központjával –, brandinggel és digitalizációval.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy – a szálláshelyi áfához hasonlóan – nagyon fontos lenne a fürdőszolgáltatások áfájának csökkentése is.

A délkeleti országrész valamivel szerencsésebb helyzetben van, Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő igazgatója legalábbis azt mondta, náluk még nem jelentkeznek olyan erősen a munkaerőproblémák. A fürdőt a dolgozók stabil, jó munkahelynek tartják, és megbecsülik. A 2/2-es munkarenddel (két nap munka, két nap pihenés) a fürdő is igyekszik kedvezni nekik.

A kerekasztal-beszélgetés után bemutatkoztak azok a felsőoktatási intézmények, ahol egészségturizmus képzés folyik, a munkaadók pedig elmondták, mik az ő igényeik. Mint kiderült,

a nyelvtudás és a gyakorlati tapasztalatok hiánya még mindig gond.

Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója arról tartott rövid előadást, hogy a digitalizáció és az automatizáció biztosította lehetőségek kiaknázása hogyan segíthet a munkaerőhiány enyhítésében az egészségturizmusban.

Gál Pál Zoltán bemutatta a Next Tourism Generation Projectet

Fotó: turizmus.com

Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumának tagja szélesebb perspektívába helyezte a kérdést, amikor bemutatta az EU-s Next Tourism Generation Projectet. Az eddigi szempontok mellé – vendégorientáltság és a digitalizáció fontossága – behozott egy új szempontot is: a jövő munkavállalójának zöld szemlélettel kell rendelkeznie.

A rendezvényt az employer branding kerekasztal zárta, ahol Szabó Zsófia, az Aquaworld Resort Budapest HR-managere, az AdAge PR-ügynökséget képviselő Szántó Mónika, a Mobil Off – Élmény On mozgalom alapítója és Földi Miklós Dániel reklámpszichológus beszélgettek. Számos jó gyakorlat ismertetésével, kreatív ötletek bemutatásával támasztották alá az employer branding lényegét és hasznosságát.

A beszélgetést Móricz Szilvia, a rendezvény szervezője, a MEME elnökségi tagja moderálta.