A helyi lakosok terhei helyett a turistákét növeli Amszterdam a 12,5 százalékos idegenforgalmi adóval

Forrás: turizmus.com

 2023. október 18. 10:26

Amszterdam már eddig is a világ egyik legmagasabb idegenforgalmi adójával büszkélkedett, de most újabb emelésről döntött a város vezetése.

Jövőre még a jelenleginél is magasabb szállásköltségekkel kell számolniuk az Amszterdamba készülőknek, a város vezetése ugyanis úgy határozott, hogy jelentősen megemeli az idegenforgalmi adót.

Az adóból származó bevételekből többek között szociális projekteket finanszíroznak majd, infrastrukturális fejlesztéseket hajtanak végre, valamint tehermentesítik a helyi lakosokat.

Az emelésnek köszönhetően egy átlagos szobaár több mint 6 euróval lesz magasabb januártól

Fotó: 123rf.com

Hester van Buren, Amszterdam pénzügyekért felelős polgármester-helyettese azt nyilatkozta, 2024-ben nem emelik a helyi lakosok terheit, az idegenforgalmi adót azonban igen, a látogatók így hozzájárulnak ahhoz, hogy a város teljesíteni tudja a feladatait.

Az adó mértéke 12,5 százalék lesz. Van Buren számításai szerint egy átlagos, 175 eurós szobaár esetében a jelenlegi 15,25 euróról (ami 7 százalék plusz 3 euró) 21,80 euróra emelkedik az adó összege. A tengerjáró hajók utasainak pedig az eddigi 8 euró helyett 11 eurót kell majd fizetniük fejenként és éjszakánként.

Amszterdam már eddig is a világ egyik legmagasabb idegenforgalmi adójával büszkélkedhetett. Az adóemelés egy újabb intézkedés azok sorában, amelyeket a tömegturizmus ellen hozott a város – írja a reisereporter.de.