ASEAN idegenforgalmi fórum Szingapúrban

Forrás: turizmus.com

 2017. január 23. 17:20

A 36. ASEAN Idegenforgalmi Fórum (ASEAN Tourism Forum) 2017. január 16-20. között Szingapúrban került megrendezésre.

A fórum mottója „Shaping Our Tourism Journey Together" azt  kívánja érzékeltetni, hogy a régió országai etnikai és politikai különbözőségük ellenére  egységen, egy desztinációként jelennek meg az idegenforgalmi piacon -  tájékoztatott Sardi Rudolf, a kambodzsai Idegenforgalmi Minisztérium magyarországi képviselője. A  turizmus az egyik húzó ágazat, ezért a siker érdekében az együtt gondolkodás, az összehangolt propaganda tevékenység, a szoros kooperáció és közös érdekegyeztetés a fő célkitűzés.

A szingapúri köztársaság miniszterelnöke Lee Hsien Loong ünnepélyesen megnyitja az 36. ASEAN Fórumot.

A szingapúri köztársaság miniszterelnöke Lee Hsien Loong ünnepélyesen megnyitja az 36. ASEAN Fórumot.

A fórumon részt vesznek az ASEAN országok idegenforgalomért felelős miniszterei, nemzeti idegenforgalmi hivatalainak vezetői,  az idegenforgalmi szövetségeinek elnökei és az  ASEAN országok légitársaságainak vezető képviselői. Az esemény egyben ünnepi alkalom is, mivel az ASEAN szövetség az  idén ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját.

Az utolsó két napon került sor a dél- kelet ázsiai országok legnagyobb idegenforgalmi eseményére, a minden évben megrendezésre kerülő TRAVEX-re.

500 kiállítói standon mutatkoztak be a szakma képviselői, és közel 1600 szakember vett részt a rangos eseményen.

A 10 ASEAN ország (Szingapúr, Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malaysia, Mianmar, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és Vietnam) egyenként 45 perces prezentáción mutatja be országa idegenforgalmi kínálatát.

A kambodzsai pavilon az ANGOR WAT templomegyüttes makettje előtt a népes kambodzsai delegáció, középen Dr. Thong Khon a Kambodzsai Királyság idegenforgalmi minisztere.

- Közös marketingstratégia, szoros kooperáció és közös érdekegyeztetés a fő célkitűzése az ASEAN országok idegenforgalmi politikájának - hangsúlyozta Sardi Rudolf, aki 2015 októbere óta képviseli a Kambodzsai Királyságot hazánkban.

Életükben a turizmusnak meghatározó szerepe van. Közel 10 millió főt foglalkoztat közvetlenül az idegenforgalmi ipar, míg a közvetett foglalkoztatottak száma a 25 milliót is meghaladja.

Kiemelt jelentőségű a 2010 óta érvényben lévő vízum mentes utazási lehetőség az ASEAN országok között, amely minden évben rekord forgalmat generál. Az egymás közötti repülési jogok teljes liberalizálása--felülírva az unilaterális, bilaterális és multilaterális egyezményeket--szintén élénkítően hat a turizmusra.

Az esemény záró aktusaként ünnepélyesen átadásra került a 2018-as ATF rendezési joga a thaiföldi delegációnak.

Az eseményen részt vevő Sárdi Rudolf tájékoztatása szerint az Utazás Kiállítás alkalmából „A 2017-es év távol-keleti úti célja" kitüntető címet a Kambodzsai Királyságnak ítélték oda. Az Utazás kiállításon kerül sor az átadásra, melyet a Budapestre látogató magas rangú kambodzsai delegáció vesz át az ország idegenforgalmi irodáinak kíséretében. Ez lesz az első alkalom, hogy a Kambodzsai Királyság nemzeti pavilonnal képviselteti magát az Utazáson.