Nincs helye pánikkeltésnek

Forrás: turizmus.com

 2017. július 06. 12:31

A Green Holidays csődje nyomán éppen elég felfokozott a hangulat, nincs szükség további pánikkeltésre – hangsúlyozza a MUISZ, reagálva az Opten közleményére, mely szerint a mostani csőd csaka jéghegy csúcsa, mert sok iroda küzd likviditási problémákkal.

„A Green Holidays Kft. napokban bejelentett fizetésképtelensége több száz turista nyaralását változtatta rémálommá, de valójában a mostani esemény csak a jéghegy csúcsa” – mondja Pertics Richárd az Opten Kft. céginformációs üzletágának igazgatója.

A cég közleményében úgy fogalmazott: a hazai cégek jelentős része küzd likviditási problémákkal, és nincs ez másként az utazási irodák esetében sem. Az utazásszervezés mégis kiemelt abban a tekintetben, hogy ezen cégek ügyfeleinél – döntő többségében – magánszemélyek futnak óriási kockázatot, és 1-1 cég fizetésképtelensége esetén akár több ezer ügyfél válhat rendkívül kiszolgáltatottá.

Forrás: Opten

A közlemény így fogalmaz: Magyarországon jelenleg több mint 1600 utazásszervező vagy utazásközvetítő cég működik, és ezek jelentős része bizony súlyos problémákkal terhelt. Az utazási irodák egyedi belső működését természetesen nem feltétlenül láthatjuk át, de szerencsére a hazai környezetben számos lehetőség áll az utazók rendelkezésére, hogy jó előre ellenőrizzék a céget, akivel szerződnek.

Mint a közlemény fogalmaz: a szektorban rendkívül sok a likviditási problémával küzdő cég. A nagyobb cégek általában jobb mutatókkal rendelkeznek, de a magasabb árbevételű szegmensekben is akadnak azért problémák.

Azt írják: "tömegesen indulnak az utazásszervező cégek ellen végrehajtások, és a szegmens kockázati mutatói is meghaladják az országos átlagot. Számos cég rendelkezik kiemelten magas kockázattal még a 100 millió Ft feletti árbevételű szegmensben is."


Reagált a MUISZ

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége levélben kért helyreigazítást a HVG-től, amely a közleményt használta, s ahonnan azt több médium is átvette. A levélben hangsúlyozza a szövetség, hogy az írás – az Opten képviselőjét idézve – pontatlan információkat közöl, és kizárólag általánosságokat fogalmaz meg, konkrétumok nélkül, mely alkalmas a pánikkeltésre. Elbizonytalanít, éppen ezért sérti a stabilan működő, jól gazdálkodó és az ügyfelek érdekeit maximálisan szem előtt tartó utazásszervezők és általánosságban az utazási irodai szakma érdekeit.

Az alábbi pontosítások megjelentetését kérték: az MKEH által nyilvántartásba vett utazási irodák száma 2016. december 15-én 1053 db, szemben az említett 1600-al.

Egyúttal kérik, hogy az Opten képviselője konkrét tényekkel támassza alá az alábbi állításait:

  1. „Magyarországon jelenleg több mint 1600 utazásszervező vagy utazásközvetítő cég működik, és ezek jelentős része súlyos problémákkal terhelt.”
  2. „Tömegesen indulnak az utazásszervező cégek ellen végrehajtások, és a szegmens kockázati mutatói is meghaladják az országos átlagot."

Kérik, hogy haladéktalanul, nyilvánosan vonja vissza kijelentését az Opten, illetve pontosítsák azt oly módon, hogy az nem sérti – az egyébként nagy többségben lévő – jól működő utazási irodák érdekeit.