Az utasok súlyát is méri az üzbég légitársaság

Forrás: turizmus.com

 2015. augusztus 24. 16:56

Az Uzbekistan Airways a közelmúltban jelentette be, hogy nemcsak a bőröndöket fogják a jövőben megmérni, hanem az utasokat is, mindezt biztonsági okokra hivatkozva. Először a kézipoggyászt mérik, utána az utas rálép majd egy speciális mérlegre.

Az üzbégek az intézkedést magyarázva a IATA-ra hivatkoznak, a vagabond.se internetes újság szerint. Ennek értelmében a IATA arra kötelezi a légitársaságokat, hogy azok rendszeresen kiértékeljék a poggyászok és az utasok súlyát, és mindezt repülés előtt tegyék.

 

Az Uzbekistan Airways egyébként nem az első légitársaság, amelyik megméri az utasok súlyát. 2013-ban a Samoa Air volt az első, amelyik a kilók szerint állapította meg a jegy árát.

Erről nem esik szó a híradásban, melyben adatforrásként a vagabond.se a telegraph.co.uk-ra hivatkozik. Talán az Uzbekistan Airways nem fog ilyen messzire elmenni. A kérdés az, hogy mi fog történni túlsúly esetén. Arról sincs szó a közleményben, mi a helyzet akkor, ha kicsi a bőrönd, viszont az utas meglehetősen testes...

A légitársaság próbálja megnyugtatni az utasokat azzal, hogy az adatokat az utasok súlyáról diszkréten fogják kezelni, és azokat csak a repülőtéri alkalmazottak fogják megtudni.