Az utasok tetszőleges áron adhatják tovább az egyik argentin fapados jegyeit – podcast

Forrás: turizmus.com

 2023. november 21. 16:32

Szokatlan üzleti modellel állt elő az argentin Flybondi diszkont-légitársaság, utasai tetszőleges áron tovább értékesíthetik a jegyeiket, ha mégsem tudnak elutazni. Az újszerű kezdeményezésről Varga G. Gábor légügyi szakértő nyilatkozott a Trend FM-nek.

A jelenség egyelőre példa nélküli a nemzetközi piacon – erősítette meg a Trend FM-nek Varga G. Gábor, az Eger Ura Blog alapítója. A szakember az üzleti modellt elemezve kiemeli:rendkívül kockázatos ez a megoldás, a vesztese pedig elsősorban maga a légitársaság lehet, nem véletlen, hogy egyelőre a Flybondi is csak kísérleti jelleggel, és kizárólag a belföldi piacon vezette ezt be.Ahogy az interjúban rámutat: a modell egy nagyon is létező utasigényt elégít ki, nevezetesen, hogy az illető eladhassa a jegyét, ha mégsem tud elutazni, ráadásul akár sokkal jobb áron is, mint amennyiért azt megvásárolta. A jegy továbbadása ma Európában már csak azért sem igazán járható út, mert bonyolult adminisztrációval jár és extra költség terheli a névmódosítást, így általában nem is éri meg egy olcsóbb jegy esetében.Viszont az argentin modellben ami jó lehet az utasnak, az rendkívüli üzleti kockázatot rejthet magában a légitársaság számára.Felmerül ugyanis, hogy mi történik, ha kereskedelemre specializálódott „ügyeskedők” fiktív nevekkel tömegesen bevásárolnak az olcsó jegyekből akár egy-egy promóció alatt, és később, amikor a légitársaság árai megemelkednek, annál alacsonyabb összegért, de még mindig jelentős árréssel piacra dobják azokat. Ebben az esetben az a pénz csapódik le náluk, ami a légitársaságot illetné meg.

Az új modellt az argentin légitársaság egyelőre kísérleti jelleggel, és kizárólag a belföldi piacon vezette be

Fotó: Flybondi légitársaság Facebook-oldala

További kérdéseket vet fel, hogy a jegyek többször is tovább értékesíthetők, igaz, ennek argentin viszonylatban számottevő költsége van, ami valamelyest határt szabhat a visszaéléseknek, csakúgy, mint a jegyekre bevezetett ún. NFT technológia. (Ez egyfajta kriptovaluta, egyedi, nem helyettesíthető és minden információja, valamint életútja a blokkláncon nyomon követhető. Digitális tanúsítványként lehet elképzelni, mely egyedi és ritka digitális tartalmak eredetiség igazolásához hasznos.)

A szakértő szerint maguk az utasok várhatóan nem szenvednek hátrányt az új modell kapcsán, foglalható jegyek biztosan lesznek a jövőben is. Ám ha a visszaélések tömegessé válnak, nem kizárt, hogy enyhe árfelhajtó hatással lehet számolni, ami miatt nemcsak az utasok, de a légitársaság feje is fájhat.