A bőrönd nélküli utazást szorgalmazzák a fenntarthatóságra törekvő úti célok

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 01. 16:20

A fenntarthatósági törekvéseknek köszönhetően egyre több desztináció szorgalmazza, hogy az oda látogatók kisebb csomaggal érkezzenek, könnyebben csomagoljanak. Japán például ruhát kölcsönöz az országba érkezőknek, az Alpok téli úti céljain pedig a helyszíni sífelszerelés bérlését ajánlják.

Ahogy a világon egyre több desztinációnál a prioritási lista elejére kerül a fenntarthatóság, a repüléssel járó szén-dioxid-kibocsátást is igyekeznek csökkenteni. Ennek egyik módja a bőröndök súlyának csökkentése – és akár teljes elhagyása lehet. Ha kevesebbet csomagolunk, kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár utazásunk, csökkentjük utazási lábnyomunkat, és jobban védjük a természetet – számolt be róla cikkében a BBC.

 

Japán ruhát kölcsönöz az utazóknak

A fenntarthatóbb légi közlekedés felé tett merész lépésként a Japan Airlines nemrégiben indított egy kísérleti programot, amelyről mi is beszámoltunk. Az újítás a tengerentúli utazóknak lehetőséget ad arra, hogy az országban való tartózkodásukhoz előre kölcsönözzenek ruhákat – így nincs szükségük bőröndre útjuk során.

Az augusztus végéig tartó akcióban, miután az utazók megérkeznek Tokióba, Oszakába vagy Fukuokába, a különböző méretű és stílusú, személyre szabott ruhákat a látogatók szállodáiba szállítják, utazásuk végén pedig visszaszállítják őket. Bár a koncepció könnyít az utazók terhein, nem mindenki van meggyőződve arról, hogy ez a helyes megközelítés.

 

Az Alpok síeszköz-kölcsönzéssel válna fenntarthatóbbá

A síelők világszerte igyekeznek csökkenteni a szénlábnyomukat, hiszen a téli sportos nyaralások a túlméretezett poggyászokról ismertek: a síeléshez és snowboardozáshoz a felszerelés és a síruhák is sok helyet foglalnak. Franciaország, Svájc és Ausztria üdülőhelyein azonban új ötlet van kialakulóban: azt szorgalmazzák, hogy a síelni indulók hagyják otthon a felszerelést, és béreljenek inkább a síközpontban.

A poggyásztér ellensúlyozására – és annak érdekében, hogy az utazóknak ne kelljen nagy értékű sportfelszerelésekbe beruházniuk – az üdülőhelyek és a kölcsönző cégek sapkákat, kesztyűket, szemüvegeket, nadrágokat és kabátokat is bérbe adnak a szokásos sílécek, botok, bakancsok, deszkák és sisakok mellett.

A vonattal, vagy más tömegközlekedési eszközzel utazók között máris nagy sikert aratott az ötlet. "Könnyebb úgy csomagolni egy téli nyaraláshoz, ha tudjuk, hogy a legtöbb felszerelést, amire szükségünk lesz, érkezéskor összeszedhetjük" – mondta Krissy Roe, a Hotelplan vezető fenntarthatósági menedzsere. "Minden legyártott tárgynak van karbonlábnyoma, ezért sokkal jobb, ha egy tárgyat több ügyfél is használ. Költségek szempontjából is kedvezőbb lehet az üdülőhelyi bérlés, ahelyett, hogy a feladott csomagokért és a túlméretes poggyászokért fizetnénk a repülőjáratokon."

Minél kevesebb csomaggal utazunk, annál kisebb lesz a karbonlábnyomunk

Fotó: 123rf.com

Nem szeretik a gurulós bőröndöt

2014-ben Velence volt az első olyan úti cél, amely a város túlzsúfolt utcáinak megóvása érdekében a gurulós bőröndök betiltását fontolgatta. A közelmúltban felröppentek olyan hírek, hogy Dubrovnik tettekre váltotta az ígéretet és büntetéssel sújtja a történelmi belváros macskaköves utcáin gurulós bőröndöket huzigáló turistákat – azóta kiderült, hogy szimplán azt ajánlják a látogatóknak, hagyják otthon a kerekes bőröndöket, mert hajnali utazásnál megzavarják vele a helyi lakók álmát.

"Gyakran előfordul, hogy a több mint 20 kilogrammos poggyásszal utazók egyszerűen megtöltik a bőröndjüket, mivel azt gondolják, hogy ha már fizettek érte, jobban járnak” – magyarázta Pippa Ganderton, az ATPI Halo, a CO2-mérést, -csökkentést és -kompenzációt végző, fenntartható utazási megoldásokat kínáló cég termékigazgatója. "Az egyik lehetséges megoldás, amelyet a légitársaságok a jövőben megfontolhatnak, az lenne, ha több súlykategóriát adnának a poggyászok számára. Azzal, hogy kisebb opciókat kínálnak, az utazók és a célállomások is nyerhetnek, miközben csökken a repülésből származó szén-dioxid-kibocsátás” – tette hozzá.

 

Afrikai szafari: előnyben a könnyű csomagok

A kenyai, tanzániai és ugandai nemzeti parkokban található szafari szállások a legtöbb úti céltól eltérő ajánlatokkal várják az utazókat. Ugyan a szállások drágák, de nincs dress-code, lazán öltözhetnek a vendégek, így könnyebben tudnak pakolni is. A repülőtereken ugyanis több korlátozás is érvényben van, a kompakt, puha oldalú táskákkal könnyebb be- és kilépni az országokból, míg a kerekes, vagy kemény oldalfalú poggyászok gyakran nem jutnak túl az indulási csarnokon.

"Mindig azt tanácsoljuk a szafari-ügyfeleinknek, hogy inkább kevesebbet csomagoljanak, több okból is – mondta Kathy Boate, a Cartology Travel, egy luxus utazási iroda vezérigazgatója. – Nemcsak a kisebb repülőgépeken vannak szigorú súlykorlátozások, de sok régióban olyan repülőgépeket használnak, amelyeken nem lehet kemény oldalú bőröndöket vinni, mert azok egyszerűen nem férnek el a raktérben. Ráadásul szafari közben amúgy sincs szükség sok ruhára. A minőségi szálláshelyek piperecikkeket és törölközőket, naptejet és rovarriasztót is biztosítanak, így segítve, hogy kevesebbet kelljen csomagolni."