Dubrovnik cáfolja, hogy bünteti a kerekes bőröndök gurítását

Forrás: turizmus.com

 2023. július 31. 10:14

Cáfolja Dubrovnik városvezetése, hogy megtiltotta a kerekes bőröndök gurítását a város történelmi központjában, és hogy a turistákat pénzbírsággal sújtják e szabály megsértése miatt.

Dubrovnikról az elmúlt hetekben számos nemzetközi híradás jelent meg a médiában, amelyek beszámoltak a bőröndök gurításának tilalmáról a város történelmi központjában, és hangsúlyozták, hogy a turistákat 265 eurós pénzbírsággal sújtják e szabály megsértése miatt.

"Ez az állítás teljes mértékben valótlan, valójában Dubrovnik városvezetése nem vezetett be semmilyen szankciót, és nem is áll szándékában bevezetni a bőröndök használatára vonatkozóan a történelmi központban" – olvasható a horvát város hivatalos közleményében.

Amint arról korábban mi is beszámoltunk, a város egy hónappal ezelőtt bemutatta ismeretterjesztő animációs videóját annak érdekében, hogy a látogatók megismerhessék Dubrovnik lakóinak elvárásait az UNESCO-virágörökség részét képező történelmi központban tett látogatásuk során.

Nem tiltották meg a gurulós bőröndök használatát Dubrovnikban

Fotó: 123rf.com

 

A videóval arra törekedtek, hogy közérthető módon bemutassák azt a fajta viselkedést, amelyet nem kívánnak látni a turistáktól, mint például a történelmi belváros utcáin strandöltözetben sétálást; ételek és italok fogyasztását a közterületeken; a kulturális műemlékekre való felmászást stb. A videó a történelmi belváros poggyászkezelésére vonatkozó ajánlást is tartalmazott, ami különösen a kora reggeli órákban hangos zajt kelt, ahogy a bőröndöket görgetik a turisták a város kockaköves utcáin.

"Dubrovnik városának nem az a szándéka, hogy szankciókat szabjon ki, hanem az, hogy minőségi tájékoztatást nyújtson a látogatóknak az elfogadható viselkedésről" – hangsúlyozzák a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Tehát az önkormányzati gondnokok nem vetnek ki pénzbírságot, szerepük kizárólag a látogatók tájékoztatása, mindezt azzal a céllal, hogy autentikusabb és színvonalasabb dubrovniki élményt nyújtsanak a látogatók számára – tették hozzá.

A "Tiszteld a várost" projekten keresztül a fenntartható turizmust népszerűsítik, melynek élvonalbeli szereplői a város lakói.

"Hiszünk abban, hogyha a helybéli lakosok boldogok és elégedettek, az még magasabb színvonalú szolgáltatást eredményez a városba látogatók számára, így azok még elégedettebbek lesznek" – fogalmaz a dubrovniki városvezetés.