Budapest Airport: 200 ezer alatt az első negyedéves forgalom

Forrás: turizmus.com

 2021. április 13. 15:39

Erős és szárnyaló légiáru-szállítás, alacsony utasforgalom, fejlesztések és felkészülés az utasforgalom visszatérésére – ez jellemezte a Budapest Airport első negyedévét.

Habár az utasforgalmi adatok egyelőre nem mutatnak emelkedést, a vállalat már dolgozik egy komplex terven, hogy felkészüljön a mérsékelt utasforgalom visszatérésére a közelgő nyári szezonban – adja hírül a reptér közleménye.

Mint írják, 2021 első negyedévében, ahogy Európa-szerte sem, úgy a Budapest Airport forgalmában sem volt tapasztalható utasszám-növekedés; januártól márciusig összesen 183 416 fő fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Ez a tavalyi évhez képest – amikor a január és a február még a várakozásoknak megfelelően alakult, márciusban azonban már jelentős mértékben érezhető volt a koronavírus-járvány hatása, de így is összesen 2 775 390 fős utasforgalmat generált – 93,4%-os csökkenést jelent.

Idén januártól márciusig összesen 183 416 fő fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert

A repülőtér cargoforgalma azonban 2020-ban is stabil maradt, és a kiugróan erős utolsó negyedév után a 2021 januárja és márciusa közötti időszakban 19,3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, sőt 39 529 tonna kezelt árumennyiséggel ez a repülőtér történetének legerősebb negyedévét jelentette. A márciusban regisztrált 14 904 tonna légi áru a valaha volt legerősebb havi cargoforgalomként vonul be a repülőtér történetébe.

 

Felkészülten az utasforgalom fellendülésére

A közlemény kitér arra, hogy a Budapest Airport mindent megtesz a 2019-es forgalom volumenének visszatéréséért, de ez elsősorban az országok által bevezetett utazási szabályokon, a védőoltások elérhetőségén és hatékonyságán, illetve az átoltottság mértékén múlik.

A fokozatosan visszaépülő forgalmat a repülőtér üzemeltetője biztonságos környezettel, illetve még magasabb szolgáltatási és egészségvédelmi színvonallal várja, és (a légitársasági és földi kiszolgáló partnerek bevonásával) több szcenáriót is magába foglaló terveket készít arra vonatkozóan, hogy hogyan valósuljon meg a gyakorlatban – magas utasszám mellett is – az egészségügyi szempontból is biztonságos repülőtéri tartózkodás.

A légitársaságok egy része már bejelentette a 2021-ben indított járatai listáját, illetve a meglévő járatokra vonatkozó sűrítéseket is. A Ryanair júliustól öt új járatot indít, Burgasz, Rodosz, Szófia, Bologna és Zadar úticélokra, és számos meglévő útvonal járatsűrűségét is jelentősen növeli, a Wizz Air pedig Chania városát vette fel újdonságként budapesti menetrendjébe. Az easyJet bővíti a Budapest–Párizs között közlekedő járatai számát, és heti két alkalommal Bázelba is üzemeltet légijáratot.

A Qatar Airways a Doha-Budapest útvonalon jelentett be járatsűrítést, és sűrűbben közlekedik az Emirates dubaji járata is. A Lufthansa a müncheni járat újraindítását jelentette be, és újra elérhető a TAROM Budapest-Bukarest, valamint az Air France Budapest–Párizs járata is.