Hamburgban próbálják betömni a biztonsági rést, amelyen át a túszejtő bejuthatott a repülőtérre

Forrás: turizmus.com

 2023. november 10. 09:28

A múlt hétvégi, szerencsésen végződött hamburgi túszdráma után több szakértő is annak a véleményének adott hangot, hogy a német repülőterek biztonsági hiányosságokkal küzdenek.

A hamburgi repülőtér futópályájára júliusban klímaaktivisták jutottak be, múlt szombaton pedig egy 35 éves, a saját kislányát túszul ejtő férfi hajtott be az autójával a repülőtér területére, ami miatt 18 órára leállt a forgalom.

Az ilyen esetek azt mutatják, hogy a biztonsági koncepciót folyamatosan újra kell értékelni minden érintettel – nyilatkozta a szerencsésen végződött túszdráma után Katja Bromm, a repülőtér szóvivője. Ez a teljes kritikus infrastruktúrára vonatkozik. Az illetékes hatóságokkal már felvették a kapcsolatot, és már dolgoznak „a házi feladatukon”.

A repülőtér a klímaaktivisták júliusi blokádja óta egy új videó- és kerítésérzékelő rendszert tesztel, és a személyi állományt is megerősítette. A hétvégi túszdráma után pedig megkezdték az első intézkedéseket a biztonsági terület lehetséges belépési pontjainak a megerősítésére, amelyeket továbbiak követnek majd.

A repülőtér korábban azt nyilatkozta, hogy nem történt mulasztás, a terület biztonsága megfelelt a törvényi előírásoknak, és nagyrészt felül is múlta azokat. Ennek ellenére nem lehet kizárni, hogy illetéktelenek „nyers erőszak alkalmazásával” bejuthatnak a biztonsági területre – tették hozzá.

Az eset éles visszhangot váltott ki Németországban. A Norddeutscher Rundfunknak (NDR) Rafael Behr, a rendőrképző akadémia rendészettudományi professzora azt nyilatkozta: nem érti, miért a törvényi előírásokra hivatkozik az üzemeltető, a törvényeket betartani egy dolog, a repülőtér védelme egy másik.

A klímaaktivisták után egy túszejtő is bejutott a hamburgi repülőtér területére

Fotó: 123rf.com

Andreas Roßkopf, a rendőrségi szakszervezet (GdP) elnöke szerint azonnali törvénymódosításra van szükség a kritikus infrastruktúra hatékonyabb védelme érdekében. Heiko Teggatz, a német rendőrszakszervezet (DPoIG) szövetségi elnökhelyettese pedig rámutatott: míg a karácsonyi vásárokat betonbarikádokkal biztosítják, a repülőtereket mostoha módon kezelik az üzemeltetők, és a politikusok semmit nem tesznek azért, hogy fokozottabb óvintézkedések megtételére kényszerítsék őket.

Heinrich Großbongardt légiközlekedési szakértő szerint senki nem lehet biztos benne, hogy legközelebb nem egy terrorista hajt be a repülőtérre, és sajnos nemcsak a hamburgi légikikötő küzd biztonsági hiányosságokkal.

Dirk Kienscherf, a hamburgi parlament SPD-frakciójának vezetője mindenesetre parlamenti vizsgálatot jelentett be, amelynek keretében tisztázzák, hogy mi vezethetett a súlyos biztonsági incidenshez, és milyen kiegészítő intézkedéseket kell meghozni a jövőben.