Ismét látogatható lesz Szent Péter egykori börtöne

Forrás: MTI

 2016. július 16. 20:19

Egyéves helyreállítás után július 21-től ismét megnyitják a látogatók előtt a Capitolium-dombnál található ókori börtönt, a legrégebbit Rómában, ahol a hagyomány szerint egykor Péter apostol is raboskodott.

A latinul Carcer Tullianum nevű börtön restaurálása 900 ezer euróba (283 millió forintba) került. A létesítmény Róma és talán a világ egyik legrégebbi börtönének számít, amelyet a Capitolium-domb déli lábánál, a később épített Forum Romanum szomszédságában vájtak barlangszerűen a kövekbe. A restaurálás során végzett régészeti ásatásból kiderült, hogy a barlang első, mélyebb részét a Krisztus előtti 8. és 7. század között az akkori királyok uralta Róma óriás kőtömbökből emelt városfalába vájták. A második szintet később építették rá. A ma már teljesen földalatti építmény a Krisztus előtti 6. század óta börtönként működött.

 

A restaurálás során felszínre kerültek márványtöredékek, tárgyak, három csontváz – egy nő, egy férfi és egy kislány csontjai –, valamint egy megkövült citrom, amelynek eredetét az 1. századra datálják, vagyis a Földközi-tenger térségében eddig a legrégebbi citromleletnek számít.

A börtön foglyai között tartják számon az 1. században, Rómában elfogott Szent Pétert, aki Nero császárnak a mostani Szent Péter-bazilika mellett álló cirkuszában halt mártírhalált. A börtön falain talált ókeresztény feliratok szerint két börtönőr is áttért a keresztény hitre, majd ezért ugyanitt bebörtönözték őket, és a börtönben keresztelkedtek meg.

A börtönre az 5. században a Szent Péternek és Szent Pálnak szentelt templomot építették rá.