Megbuktak a légitársaságok járványügyi tájékoztatásból Angliában

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 16. 13:27

Egy brit fogyasztóvédelmi portál vizsgálata szerint minden második utast fel sem engednének a gépre, ha a légitársaságtól kapott járványügyi tájékoztatást követnék.

A Which? brit fogyasztóvédelmi portál néhány munkatársa utasnak adta ki magát, hogy a British Airwaysnél, az easyJetnél, a Jet2-nál, a Ryanairnél és a TUI-nál érdeklődjön a repülésre vonatkozó, aktuális járványügyi szabályokról. Az eredmény lesújtó lett: ha az utasok a telefonon kapott utasításokat követték volna, minden másodikat fel sem engedték volna a fedélzetre, és még a pénzüket sem kapták volna vissza – írja a Travel More.

A próbavásárlók mindegyik légitársaságot legalább háromszor hívták fel, és 15-ből 7 alkalommal nem helytálló és homályos tájékoztatást kaptak. Több ügynök például helytelenül állította, hogy az utastól nem kérnek negatív tesztet, ha be van oltva, és egyikük azt is mondta, hogy a 12 év alatti gyerekek mentesülnek a szabály alól.

A BA és a TUI két-két képviselője olyan információt adott, amely alapján az utasoktól meg kellett volna tagadni a repülést.

A BA és az easyJet két-két, a Jet2 és a Ryanair egy-egy ügynöke pedig azt mondta az őt felhívó próbavásárlónak, hogy még soha nem hallott koronavírus-gyorstesztekről.

Az utasok felét fel sem engedték volna a gépre, ha a légitársaságoktól kapott tanácsokat követik

Fotó: 123rf.com

„Ha a légitársaságok felelőssége eldönteni, hogy egy utast felengednek-e a fedélzetre vagy sem, akkor alapvető, hogy a személyzetük részletesen és pontosan ismerje a szabályokat” – nyilatkozta Rory Boland, a Which? utazási rovatának szerkesztője.

Mindezek alapján a portál azt javasolja, hogy az utasok inkább a brit külügyminisztérium honlapjáról szerezzék be a repüléshez szükséges járványügyi információkat.

Ehhez a tanácshoz már mi tesszük hozzá, hogy Magyarországon pedig a Konzuli Szolgálat oldala a leghitelesebb forrása a külföldi Covid-szabályoknak, indulás előtt itt érdemes tájékozódni az egyes országok változó beutazási feltételeiről.