Júliusban a tavalyinak az ötöde volt a ferihegyi utasforgalom

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 07. 16:58

Jelentősen nőtt idén júliusban az utasforgalom a Budapest Airporton, ennek ellenére még mindig csak a tavaly ilyenkorinak alig 20 százalékát éri el. Augusztusban további bővülés várható.

Az előző hónaphoz képest több, mint háromszorosára nőtt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma júliusban: míg júniusban 84 781 utas fordult meg a főváros repülőterén, addig ez a szám júliusra 304 596 főre emelkedett - adta hírül hírlevelében a reptér üzemeltetője.

Habár ez a tavaly júliusi utasszámhoz képest 81%-os visszaesést jelent, a legfrissebb adatokon már jól látható az utazási kedv fokozatos visszatérése, amely nagyrészt az új és újrainduló járatoknak, az egyre bővülő útvonalkínálatának köszönhető – augusztusban már heti 500 közvetlen légijárat érhető el Budapestről, 98 úti célra.

Lassan, fokozatosan élénkül újra a repülőtér utasforgalma

Fotó: BUD

Letölthető karanténűrlapok, gyorsabb beléptetés

A Budapest Airport és a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság online, letölthető formátumban is elérhetővé tette azokat az űrlapokat, amelyeket a karanténkötelezettség alá eső (piros vagy sárga besorolású) országokból érkező utasoknak kell kitölteniük.

A Budapest Airport arra kéri az utasokat, hogy amennyiben karanténkötelezettség alá eső országból érkeznek Magyarországra, és - a vonatkozó kormányrendeletben részletezett szabályozások értelmében - hatósági házi karanténba kell vonulniuk, a letölthető űrlap előzetes kitöltésével segítsék az országba történő beléptetési folyamat gördülékenységét.

Jelentősen csökken az államhatáron a várakozási idő, ha az utas él az előzetes kitöltés lehetőségével. Az űrlapot a Magyarország területére történő belépéskor a hatóságok érvényesítik, az utasoknak csak a személyes adatokra vonatkozó részt szükséges kitölteniük.

Az űrlap itt érhető el.

Az érkező utasok ellenőrzésére a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a vonatkozó kormányrendeletnek és a hatósági eljárásrendnek megfelelően zajlik. A Budapest Airport a zöld besorolású országból érkező utasokat és a piros, illetve sárga besorolású országból érkezőket külön területen kezeli, így a beléptetés folyamán a karanténkötelezettség alá eső utasok nem érintkeznek a zöld országból érkező utasokkal.

 

Újra birtokba vehetik az utasok a megújult check-in csarnokot

A Budapest Airport az alacsonyabb forgalom időszakát kihasználva teljes padlóburkolat-cserét végzett a 2A Terminál utasfelvételi (check-in) csarnokában. A megújult csarnokot két ütemben adták vissza a forgalomnak, mostanra pedig már a teljes területet megnyitották az utasforgalom előtt. Az utasfelvételi pultok előtti terület a felújításnak köszönhetően a korábbinál letisztultabb, jóval világosabb lett.