Koronavírusteszt-központ nyílik a budapesti repülőtéren

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. július 28. 19:47

A koronavírusteszt-központ tervezett nyitását Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója jelentette be az MSZÉSZ közgyűlésén.

„Négy hónapja először van rajtam öltöny” – ezzel a vallomással kezdte előadását Kam Jandu, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport kereskedelmi igazgatója, s hozzátette, sokkal szívesebben találkozik a szakmával élőben. Az általa prezentált forgalmi adatok nem meglepő módon összecsengenek Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke által előzőleg bemutatott statisztika tendenciáival: 2012 és 2019 között 90 százalékkal nőtt a légi utasok száma Budapesten, 2020 egészében azonban 56 százalékos  visszaesést prognosztizálnak a tavalyi évhez képest. Ez azt jelenti, hogy idén 8-9 millió utas érkezhet légi úton Budapestre az előző évi több mint 16 millióval, és a 2020-ra tervezett 17 millióval szemben. Az év eleje nagyon jól indult, áprilisban és májusban azonban az utasforgalom szinte teljesen leállt, miközben a repülőtér végig nyitva volt, emiatt naponta egymillió euró veszteséget kellett elkönyvelnie a Budapest Airportnak, és munkatársai egy részétől is meg kellett válnia – sorolta Kam Jandu.

Júniustól kedve indult meg a lassú növekedés, fokozatos újranyitnak a járatok, augusztusban már 23 légitársaság 99 desztinációba közlekedtet majd gépeket Budapestről, ami ugyan messze elmarad a 2019. augusztusi rekordszámú, 207 útvonaltól, de Kam Jandu szerint jó indikátora a pozitív tendenciának. Az idei nyár új úti céljai között található Míkonosz, Szantorini, Menorca, Adu-Dzabi, Dubrovnik és Várna.

Kam Jandu 2022-re valószínűsíti a talpra állást

Fotó: Csárdás Ferenc

A Budapest Airport a maga eszközeivel, anyagiakat sem kímélve mindent megtesz, hogy ösztönözze a járatok újraindítását – hangsúlyozta, és ehhez az erőfeszítésükhöz remélik a Magyar Turisztikai Ügynökség marketingtámogatását is. Terveik között szerepel Kínából és Németországból is tanulmányutat szervezni Budapestre, hogy ezzel is felkeltsék az utazási kedvet Magyarország iránt. Ebben – ahogy az eddigiekben is – számítanak a földi kiszolgálók, így a szállodák, éttermek együttműködésére is.

A beutazási szigorítások, és az országok színkód szerinti besorolására reagálva a Budapest Airport koronavírusteszt-központot szándékozik nyitni a repülőtéren, hogy az érkezők már a határon beszerezhessék a negatív tesztet, és ezzel mentesüljenek a karantén alól – jelentette be.

A kereskedelmi igazgató prezentációja során visszatérően optimizmusának adott hangot: a Budapest Airport jövőre 83 százalékos forgalomnövekedést vár 2020-hoz képest, a rá következő évben pedig további 21 százalékos bővülést. „2022-re – ahogy az angolok mondják – kimászunk a vízből” – fogalmazott.

Ezt követően Jankovich Ildikó, a Magyar Duty-Free Kft. ügyvezetője tartott előadást a cég által elsősorban repülőtereken és tengerjáró hajókon üzemeltetett Heinemann üzletekről. A budapesti légi kikötőben – ahol 22 éve vannak jelen – öt üzletük van, és szeptemberben nyitják a hatodik duty free-t az új 1-es utasmólón, tartva magukat az idei tervekhez.

A cégvezető együttműködést ajánlott a szállodáknak, éttermeknek a Heinemann törzsutasprogramjában való részvételre, amelynek világszerte több mint 800 ezer tagja van.