Csúcsév helyett negatív csúcs a szállodaiparban

Szerző: Szebeni Zsolt – Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. július 28. 17:26

Az MSZÉSZ áprilisról elhalasztott, tavaszi közgyűlésén Flesch Tamás elnök bevezetőjében fantasztikus bejelentések helyett csak együttgondolkodást ígért a megjelenteknek.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tavaszról elhalasztott közgyűlését az eredeti helyszínen, a koronavírus miatti leállás után július 2-án újranyitott Ensana Thermal Hotel Margitszigetben tartották meg július 28-án, a szakma jelentős érdeklődése mellett: több mint 250 szállodás, társult tag és beszállító cég regisztrált az eseményre.

A közgyűlésnek az Ensana Thermal Hotel Margitsziget adott otthont

Fotó: MSZÉSZ/Csárdás Ferenc

A szállodaszövetségi közgyűlések hagyománya, hogy a rendezvénynek helyet adó város vezetése mindig személyesen köszönti a résztvevőket. Ezúttal is így történt, a főváros részéről Gy. Németh Erzsébet, turizmusért felelős főpolgármester-helyettes azonban nemcsak köszöntötte az összegyűlt szállodásokat, hanem, önkormányzati vezetőktől szokatlan módon, végig is hallgatta az összes délelőtti előadást. Üdvözlő beszédében a jelen kihívásaira utalva támogatásáról biztosította a turisztikai szakmát a Fővárosi Önkormányzat részéről, célként jelölve meg ugyanakkor az egyensúly megteremtését a városlakók és a turisták igényeinek kiszolgálása között.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes köszönti a szállodás szakmát

Fotó: MSZÉSZ/Csárdás Ferenc

Elnöki beszámoló

2020 alighanem a negatív csúcsok éve lesz, pedig, január-februárban még kimagasló évet jövendölt mindenki, látva a foglalásokat. Azután jött a világjárvány, s vele az ágazat eddig soha nem látott mélyrepülése – kezdte az eddig eltelt hónapok értékelését a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Flesch Tamás sajnálatát fejezte ki, hogy a résztvevők ezúttal nem hallgathatják meg az MTÜ képviselőjét, ugyanakkor megnyugtatta a jelenlévőket, hogy a szervezet tovább folytatja lobbitevékenységét, úgy az egész kormányzat, mint a Magyar Turisztikai Ügynökség felé.

Az MSZÉSZ és a társ szakmai szervezetek (VIMOSZ, MUISZ, MaReSz és MABEUSZ) nevében is megköszönte a fáradhatatlan képviseletet Gál Pál Zoltánnak, a munkaadói szervezet elnökének, aki hétről hétre tolmácsolja az utaztató – vendéglátó – szállásadó szakma észrevételeit, javaslatait és kéréseit az Innovációs és Technológiai Minisztérium égisze alatt zajló ágazati egyeztetéseken.

Flesch Tamás MSZÉSZ-elnök a lobbitevékenység folytatását ígérte

Fotó: MSZÉSZ/Csárdás Ferenc

Az elnök adatokkal mutatta be, hogyan néz ki számokban az a drámai helyzet, amit minden szállodás érez a saját bőrén. A január-májusi időszakban, a 2019. évi adatokhoz képest, Magyarországon, mind Budapesten, mind vidéken több mint 50%-kal csökkent a vendégéjszakák száma. A legnagyobb visszaesést (–59%-ot) a fővárosban, külföldiek által eltöltött vendégéjszakák mutatták. Hasonlóan nagy mértékű, 55,9 százalékos elmaradásban van a szállodák szobaárbevétele, dacára a kimagaslóan jó évkezdetnek. S még csak ezután jött a java, Flesch Tamás példaként hozta fel a júniusi, 5,3 százalékos (!) szobafoglaltságot Budapesten. Öröm az ürömben, hogy – köszönhetően többek között az áfa év eleji mérséklésének – a fővárosban realizált nettó szobaár bevétel júniusban meghaladta a 2019. évit, s ezzel még Bécset is sikerült megelőzni, tudva persze, hogy a foglaltság viszont lehangolóan gyenge volt.

Az elnök fanyar humorral jegyezte meg, hogy végre nem a vidéki házak gondjairól kell beszélni, mert most a fővárosi szállodák vannak soha nem látott bajban. A július-augusztusra várható szobafoglaltság a hat vidéki régióban (az MSZÉSZ saját felosztása és felmérése alapján) 50 és 80 százalék között szóródik, míg a fővárosban  jó, ha eléri majd a 25-30 százalékot. Ez persze nem jelenti azt, hogy a fővároson kívül minden rendben lenne, hiszen, az erős, nyári, belföldi kereslet után jön majd az őszi-téli időszak, amikor nagyon hiányoznak majd a külföldi vendégek.

A hallgatóság: a kép jobb oldalán az első sorban Gál Pál Zoltán VIMOSZ-elnök

Fotó: MSZÉSZ/Csárdás Ferenc

Visszatérve a lobbitevékenységre Flesch Tamás nem áltatta a jelenlévőket. Elmondta, hogy sokat segített, de vagy már elmúlt, vagy még egy rövid ideig lehet életben a járulékkedvezmény, a kurzarbeit, az új munkavállalók bértámogatása, illetve a hitelmoratórium intézménye. Éreztetheti még pozitív hatását a SZÉP-kártya felemelt keretösszege, s csökkentett adóterhe, valamint az MTÜ belföldi turisztikai kampánya. Az elnök szerint biztató, hogy az ITM-nél zajló egyeztetéseken sikerült megértetni, hogy szakemberek sokasága került, s még kerülhet utcára, valamint, már azok is motiválatlanok, akik olyan házakban dolgoznak, amelyek nyitva vannak ugyan, de alig van vendégük.

Flesch Tamás a lobbitevékenység folytatását ígérte, s várható sikerként említette a Hotelstars-besorolás kötelezővé tételét, valamint a rövid távú lakáskiadás olyan szabályozását, hogy legalább megközelítőleg kelljen teljesíteniük a szállodákkal szemben támasztott követelményeket.

Végezetül az elnök felhívta a figyelmet két új minősítési kategória, a gyermekbarát szálloda és a minősített wellnesshotel besorolás bevezetésére.

A közgyűlésen – mások mellett – előadást tartott Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója és Békefi Anna, a Budapest Convention Bureau szakmai igazgatója is.