Kanada átvette az EU-s szabályozást a légi utasok kártérítéséről

Forrás: Business Traveller Hungary

 2019. június 11. 12:15

Kanada arra kötelezi a légitársaságokat, hogy kompenzálja a légi utasokat azokért a kényelmetlenségekért, amelyeket lehetősége lett volna elkerülni.

A több hónapos konzultáció és finomítás után megszületett új szabályozás hasonlít az Európai Unió 2004 óta érvényes légi kompenzációs rendeletéhez.

Az új szabályozás minden repülőre vonatkozik, ami Kanadából száll fel, vagy az országon belül közlekedik. A megtagadott beszállásért július 15-től lehet kártérítést kérni, amelynek összege akár 2.400 dollár is lehet attól függően, az utas milyen későn érte el a célját. A járatok késéért vagy törléséért december 15-től jár a kompenzáció, kivéve, ha ezekre az utasok biztonsága miatt volt szükség.

Az utasok eldönthetik, hogy a kártérítést pénzben vagy más formában kérik-e. Ha az utas a voucher mellett dönt, akkor annak nagyobb értékűnek kell lennie, mintha a pénzt választották volna, és nem évülhet el.

A montreali Pierre Elliott Trudeau Nemzetközi Repülőtér

Fotó: Wikimedia Commons

Vita bontakozott ki arról, akkor is kell-e a légitársaságnak kártérítést fizetnie, ha a késést vagy járattörlést műszaki hiba okozta. Christian Nielsen, az Air Help jogásza szerint ugyanis elképzelhető, hogy a légitársaságok ezt a kiskaput kihasználva próbálnának kibújni fizetési kötelezettségük alól. A törvény végül úgy definiálta a műszaki hibát, hogy „az a mechanikai probléma, ami csökkeneti az utasok biztonságát, de amire nem derült fény az ütemezett karbantartás során”.

Kapcsolódó cikkek

Etikai kódex fapadosoknak

2018. augusztus 03.