Koronavírus: német utaztatók javaslatai a kárenyhítésre

Forrás: turizmus.com

 2020. március 11. 13:49

Kilencpontos intézkedési javaslatcsomagot állított össze a német szövetségi kormány számára a német utazásszervezők, utazásközvetítők és turisztikai szolgáltatók érdekeit képviselő Deutscher Reiseverband (DRV).

A DRV célja a javaslatcsomaggal, hogy enyhítse azokat a károkat, amelyeket a koronavírus terjedése okoz az utaztatói szektornak.

A szövetség elnöke, Norbert Fiebig szerint a koronavírus terjedése jelentősen rontja az utazási vállalkozások likviditását, és veszélyezteti a foglalkoztatást. A negatív hatás különösen hangsúlyos lesz abban az esetben, ha a járvány kiváltotta piaci zavarok a húsvéti időszakon túl is tartanak majd.

A kölni dómnál is elfogyhatnak a turisták. A német utaztatók hatékony lépéseket sürgetnek

Fotó: 123rf

A német szövetségi kormány hétfőn már hozott néhány intézkedést, amellyel az utaztatókat is támogatják. A DRV csomagja ezek mellett további javaslatokat tartalmaz.

A javasolt intézkedések a következők:

1. Az utaztatók egyszerűen és gyorsan juthassanak rövid és közepes futamidejű hitelekhez a likviditási nehézségeik áthidalása érdekében.

2. A rövidített munkaidő kényszerű bevezetése esetén járó állami támogatás szabályainak kedvezőbbé tétele, a támogatás lehetséges igénybe vételi idejének meghosszabbítása.

3. Annak lehetővé tétele, hogy a munkavállalók a jelenlegi 28 nap helyett három hónapig vehessenek ki fizetés nélküli szabadságot járulékfizetési teher nélkül.

4. Kamatmentes adófizetési halasztás lehetősége, a későbbiekben pedig annak lehetősége, hogy a vállalkozások nem bürokratikus módon hozzáigazíthassák az adóelőlegek fizetését a bevételek alakulásához. A szövetség különösen a közepes méretű vállalkozások sajátosságait javasolja figyelembe venni.

5. Ágazati program kidolgozása azzal a céllal, hogy az utazásszervezők nagy mennyiségű lemondás esetén képesek legyenek finanszírozni az ezzel járó költségeket és a közvetítői jutalékokat.

6. A likviditás javítása érdekében a szövetségi pénzügyi minisztérium utasítsa az adóhatóságot az iparűzési adó elszámolásából adódó visszatérítések gyors kifizetésére.

7. Németországban jelenleg a tavalyi Thomas Cook-csőd kapcsán újraírják a vagyoni biztosítékra vonatkozó szabályokat. Mivel ezek a korábbiaknál nagyobb terhet jelentenek majd az utazásszervezőknek, a DRV moratóriumot, a későbbiekben pedig állami garancia- vagy kezességvállalást javasol.

8. Forgalomélénkítő kampány lefolytatása, amint a krízis túljutott a tetőponton.

9. A DRV támogatja a légitársasági szövetségeknek a résidő-szabályozás átmeneti felfüggesztésére és bizonyos légiközlekedési díjakkal kapcsolatos moratóriumokra irányuló kérését.