Korszerű arcfelismerő rendszert vezetnek be a brit repülőtereken

Szerző: Szakonyi Péter

Forrás: turizmus.com

 2024. január 02. 14:13

Idén indul az új, brit beutazási rendszer. Az Egyesült Királyságba ezt követően úgynevezett e-kapukon keresztül lehet majd belépni. A beutazóknak - köztük a magyaroknak - nem kell majd útlevelet felmutatni, az e-kapukon való áthaladás egyben az országba való belépést is jelenti.

Az új beléptetési forma a legkorszerűbb biometrikus azonosítást, ezen belül is arcfelismerő rendszert alkalmazza. Az ETA néven ismert rendszert  - amelyet eredetileg csak az uniós állampolgárok számára fejlesztettek -  fokozatosan vezetik be a nagy-britanniai reptereken. A 15 ottani reptéren már üzemelő 270 elektronikus beléptető kaput sorban cserélik le újakra.

 

Hogy működik a rendszer?

A beutazni vágyóknak először az ETA applikációt kell majd letölteniük. Ezt követően meg kell válaszolni a feltett kérdéseket, majd az útlevelüket is fel kell tölteniük és egy friss fotót átküldeniük. A beutazási engedélyt ezt követően küldik meg az utazásra készülőnek. Ilyen engedély híján viszont nem lehet majd felszállni Nagy Britanniába tartó repülőgépre.Az új beutazási szabályozás nagyon hasonlít az Egyesült Államok ESTA rendszerére - utóbbi esetében azonban a beutazási jogosultságot már a kiinduló reptéren ellenőrzik a légitársaságok.

epassport_gatwick

A korábbi elektromos kapukat korszerűbbekre cserélik majd

Fotó: Elliott Killingbeck/wikicommons

Érvényes ESTA engedély - vagy a Visa Waiver rendszeren kívüli országok állampolgárai számára kiadott vízum - nélkül tehát nem lehet az USA-ba tartó gépre felülni. Az új brit rendszer néhány ország (Katar, Omán, Egyesült Arab Emirátusok, Jordánia Szaud-Arábia) esetében már februártól működik. Az ETA ára fejenként 10 font lesz.

Külföldi példák

Arcfelismerő rendszerre épülő e-beléptető kapuk már működnek Dubajban és hasonló elektronikus beutazási rendszert vezetett be Ausztrália is. Ez utóbbinál is az okostelefon a “főszereplő”: ezen keresztül kell a chippel ellátott útlevél adatait továbbítani az ausztrál határőrizeti szerveknek a beutazás előtt. Az elektronikus beutaztatási rendszer etalonját azonban az Egyesült Államok dolgozta ki. A már említett, ESTA néven ismert beléptetési eljárás is alapvetően megváltozott az elmúlt években. A chippel ellátott útlevél itt is alapkövetelmény, azonban az ilyen úti okmányok be- és leolvasására alkalmas kioszkok már eltűntek a nagy amerikai repterekről.

A tapasztalatok szerint ezek működése rengeteg hibával járt együtt, és csak kevésbé könnyítette meg a határon dolgozók munkáját (arról nem is beszélve, hogy a beolvasott útlevelek jelentős részét ismét be kellett mutatni a bevándorlási tisztviselőnek). Gondot okozott például az ujjlenyomatok leolvasása, illetve a fényképek és az útlevél-tulajdonos fényképének párosítása is. Idén nyáron viszont már ott sem kellett elővenni az útlevelet, mert egy pici kamerával pár másodperc alatt azonosítható volt a beutazni szándékozó személye, összes adatával együtt.

 

Európa is lép egyet

A amerikai és brit rendszerhez hasonló biometrikus beléptetési rendszert vezet be az Európai Unió is hamarosan.  Az ETIAS néven futó program első fázisa - amelyet EES-nek neveznek -  várhatóan idén év végén startol majd. A bevezetés szükségességét többek közt a megnövekedett terrorveszély is indokolja. A többször elhalasztott indulást most más okok mellett a párizsi olimpiával is indokolják.