Közép-európai workshop Potsdamban

Forrás: turizmus.com

 2014. október 14. 21:32

A legnagyobb létszámú csapattal vett részt Magyarország a Német Turisztikai Hivatal (DZT) negyedik közép-európai workshopján, október 12–13-án Potsdamban, amely napjainkra a volt Kelet-Németország legvonzóbb városa lett.

Negyedik alkalommal Brandenburg tartomány székhelye, Potsdam fogadta a B2B partnereket és a sajtó képviselőit Németország közép-európai workshopján, amelyen a több mint 100 résztvevő – Magyarország mellett Ausztriából, Lengyelországból, Csehországból, Romániából, Szlovákiából, Bulgáriából, Szlovéniából, Horvátországból, Ukrajnából, Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából és Montenegróból – 42 német szolgáltatóval teremthetett üzleti kapcsolatot, tájékozódhatott azok turisztikai kínálatáról, a legújabb fejlesztésekről. Hazánk az eddigi legnagyobb, 24 tagú delegációval érkezett, megelőzve ezzel mindegyik országot.

 

Mint Czeiszing Miklós, a DZT magyarországi képviselet-vezetője elmondta: Közép-Európa különösen fontos a német beutazó turizmus számára, mert az itteni államokból kiemelkedően nagy a forgalombővülés. Ezt számokkal is alátámasztotta a nyitó fogadáson a vendégeket köszöntő Constanze Hilgers, a DZT desztinációmenedzsment-igazgatója. Brandenburg tartományban 2014 első felében 4,5 millió vendégéjszakát regisztráltak, Ausztriából például 7,9, Lengyelországból 12,7, Csehországból 11,5, Romániából 18,1 százalékos volt a növekedés, ami aláhúzza ennek a desztinációnak a turisztikai jelentőségét – mondta. Egyik vonzerejét adja, hogy az egykori Kelet- és Nyugat-Németország keveredik itt, de a vizekben leggazdagabb német tartomány méltó helyszínnek bizonyult a DZT 2016-os tematikus évének, a „Holidays in he heart of nature" népszerűsítésére is.

 

A 2016-os tematikus évről részletesen a másnapi workshopot felvezető prezentációjában beszélt Janina Pohlmann projektkoordinátor a műemlék Schinkelhalle rendezvényközpontban. A választás alapja, hogy Németország mintegy 35 százaléka természetvédelmi terület (130 parkban), és az utazási motivációk közül a második helyen áll, 37 százalékos aránnyal a természeti értékek felfedezése. Az ilyen céllal érkező külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2004 és 2013 között csaknem 40 százalékkal emelkedett. A különleges látványosságok között van például az UNESCO-világörökség Hainich Nemzeti Park – egy valóságos őserdő, a Watt-tenger, ahol apálykor mederséták indulnak, az Elba folyó partja vagy szokatlan sziklaformációkat mutató Saxon Switzerland Nemzeti Park.

Ezt megelőzően, 2015-ben a hagyományokat és a viseleteket (Traditions and costums in Germany" témaév) állítja marketingtevékenységének központjába a Német Turisztikai Hivatal.

A DZT a workshop előtt három tematikus túrára invitálta a résztvevőket, amelyeket az idei és következő évek tematikájának jegyében állítottak össze. A vendégek többek között ellátogattak Drezdába és Lipcsébe a 25 éve történt német újraegyesítésre emlékezve, felkeresték a világörökség Muskauer parkot és Görlitz 500 éve álló középkori belvárosát a lengyel határ mentén, csónakáztak a Spreewald bioszféra-rezervátum területén, valamint megismerkedhettek Potsdam csodálatos kastélyaival és kertjeivel.