Megnyílt a Heathrow új terminálja

Szerző: Horváth Ágnes

Forrás: Business Traveller Hungary

 2014. június 04. 14:14

Június 3-án érkezett az első gép a londoni Heathrow repülőtér megújult 2-es termináljára, a Star Alliance új „otthonába”, ahova évi 12 millió utazót várnak. A hivatalos átadási ünnepségre június 23-án kerül sor, II. Erzsébet királynő részvételével.

Elsőként a United költözik a Queen’s Terminalnak is nevezett épületszárnyba, de fél éven belül a légi szövetség mind a 23 tagja, valamint az Aer Lingus, a Germanwings és a Virgin Atlantic is ide helyezi át üzemelését. A terminál első gépe is a United színeiben érkezett meg Chicagóból, fedélzetén 178 utassal.

 

A következő lakók az Air Canada, az Air China és az ANA lesznek, akik június 18-tól teszik át ide járataikat, őket követi júliusban az Aegean, az EVA Air, a Thai és a Turkish Airlines, valamint az Avianca, amely július 4-én el is indítja London-Bogota közti járatát. A nyári főszezon után szeptemberben költözik az Egyptair, az Ethiopian Airlines, az SAS és a Singapore, októberben pedig az Air New Zealand, az Asiana, az Austrian, a Brussels Airlines, a Croatia Airlines, a LOT, a Lufthansa, a South African Airways, a Swiss és a TAP Portugal is elfoglalja helyét.

A létesítmény kialakításánál a legfontosabb hangsúlyt az átszállások megkönnyítése kapta, így már 60 perces transzferidővel lehet számolni. A terminál természetes megvilágítással igyekszik pozitív atmoszférát teremteni. Az utasok érkezési és indulási oldala két külön szinten kap helyet, egyértelmű útbaigazító jelzésekkel, az átszálló utasok külön folyósón juthatnak el a kaputól a biztonsági ellenőrzésig.

A terminálban a technológia is komoly szerepet kap: a gyorsaság és hatékonyság jegyében tervezett check-in zónában a légitársaságok külön zónát kapnak, emellett 81 automata check-in kioszk is rendelkezésre áll. A prémium utasoknak fast track opciót, valamint négy lounge-ot is kínálnak. A T2B szatelit szárnyban a 12 kapuból 8-nál automata beszállítást is kínál, vagyis az utasoknak csak egy elektronikus kapun kell átmenniük a géphez.

A légitársaságok beköltözése után a terminál napi 332 járatot kínál majd világszerte 54 célállomásra.

 

A terminál építése 2,5 milliárd fontba került, és része a Heathrow 11 milliárd fontos megújulási projektjének, amelynek keretében a Terminal 2A és B, a Terminal 5 A, B és C, egy új irányítótorony épül, valamint megújul a 3-as és a 4-es terminál.

A létesítményben többek közt Heston Blumenthal is éttermet nyit, The Perfectionists’ Café névvel, és összességében 33 brit és nemzetközi brand boltja található meg, 17 vendéglátó-ipari egység mellett.

A nyitás előtt a repülőtér üzemeltetői alaposan letesztelték a szolgáltatásokat: az elmúlt fél évben 180 próbaúton 14 ezer önkéntes 100 ezer csomagot adott fel – csúcsidőben 4000 bőröndöt kellett kezelnie az egyébként 2500-as terhelésre beállított rendszernek.

A Heathrow üzemeltetői pedig reménykednek abban, hogy megkapják a városvezetés engedélyét a harmadik kifutópálya építésére.