Napokon belül levegőbe emelkedik a 92 méteres léghajó

Forrás: HVG

 2016. augusztus 10. 11:56

Ha minden a terveknek megfelelően halad, hosszú hónapok kényszerpihenője után néhány napon belül a levegőbe emelkedik az Airlander 10, a világ leghosszabb légijárműve - írta a hvg.hu.

A Traveler Circle tudósítása szerint múlt héten vontattak ki az angliai RAD Cardington légibázis hangárjából a 92 méter hosszú Airlander 10 hibrid léghajót. A 19 utas szállítására képes jármű levegőbe emeléséhez 36 ezer köbméter hélium szükséges, a léghajó maximális repülési sebessége 147 km/h.

Az Airlander 10-est 2010-ben kezdték el fejleszteni, eredetileg katonai célokra. A videón a léghajó első felszállása látható, ez 2012-ben történt, még az amerikai légierő kötelékében.

A gépet három éve megvásárló Hybrid Air Vehicles kereskedelmi célú használatra alakította át a légijárművet, a sétarepülések mellett hasznos teher szállítását is tervezik. De minderre még várnunk kell: ha a mostani tesztrepülések sikeresek is lesznek, az Airlander 10 még akkor is csak 2018-ban indulhat kereskedelmi utakra - olvasható a hvg.hu-n.