Nyílik a bécsi Világmúzeum

Forrás: turizmus.com

 2017. október 24. 13:16

Nagyszabású átalakítási munkálatok után október 25-én nyitja meg kapuit a volt bécsi Néprajzi Múzeum, új nevén Világmúzeum (Weltmuseum Wien).

Bár a névváltozás már 2013-ban megtörtént, a bécsi Világmúzeum átalakítási munkálatai csak 2014 végén kezdődtek meg.  A három évig tartó felújítás után az érdeklődők 2017. október 25-től 14 megújult teremben 2 500 négyzetméteren ismerhetik meg a tárlat kibővített gyűjteményét. Az állandó kiállítás 3 127 műtárgy és rengeteg fotográfia segítségével kalauzolja el az érdeklődőket távoli kultúrák világában.

 

Az új koncepció alapján összeállított gyűjtemény Ausztria és a világ kapcsolatába is betekintést nyújt. A tárlat darabjai között olyan híres régiségeket csodálhatnak meg az érdeklődők, mint a penacho, egy tollból készült ómexikói indián fejdísz, vagy Johann Natterer brazil expedíciója során talált tárgyak. További 1400 négyzetméteren pedig időszakos kiállítások mutatják be az osztrák népművészetet.

 

A szerdai nagyszabású megnyitó alkalmából André Heller osztrák akcióművész a bécsi Heldenplatzot egy estére a világ legkülönbözőbb kultúráinak olvasztótégelyévé varázsolja. A múzeum előtti szabadtéri színpadon mongol, ausztrál, bosnyák, indiai, mexikói, svájci és természetesen osztrák produkciókat láthat majd a közönség. A tolerancia jegyében megrendezett ünnepséget követően hajnali 1-ig, illetve október 26-án 13 és 21 óra között ingyen lesz látogatható a régi-új múzeum tárlata.

A múzeum egyik ritka kincse egy tollból készült ómexikói indián fejdísz, a penacho

Fotók: KHM-Museumsverband

Az átalakítási munkálatok összesen 21,9 millió euróba kerültek, melyek nagy részét az osztrák állam fizette, ebből 2 millió eurót az osztrák Szépművészeti Múzeum Szövetség, a KHM-Museumsverband saját forrásból finanszírozott.