Seuso-kincs - Szerdán és jövő kedden zárva tart a kiállítás

Forrás: MTI

 2014. április 28. 15:34

Szerdán hivatalos rendezvény, május 6-án, jövő kedden pedig az új Országgyűlés megalakulása miatt zárva tart a Seuso-kincseket bemutató kiállítás a Parlamentben.

Az Országgyűlés Sajtóirodájának hétfői tájékoztatása szerint az ókori római eredetű, páratlan Seuso-kincs hét darabját bemutató kiállítás május 1-jén és 2-án hétvégi nyitva tartás szerint - 9 és 17 között - tekinthető meg, míg május 10-én, szombaton a hétköznapi nyitva tartás szerint - 13 és 17 óra között - látogatható.

A kiállítás változatlanul nem része az Országház turisztikai célú látogatási útvonalának, továbbra is külön útvonalon, ingyenesen látogatható.

A Seuso-kincs néven ismert lelet a 4. században készült, 14 nagyméretű, étkezéshez és tisztálkodáshoz használt ezüstedényből, valamint a kincs elrejtéséhez szolgáló rézüstből áll. Nevét a több mint 1500 évvel ezelőtt élt tulajdonosáról, egy magas rangú római tisztségviselőről kapta, aki minden bizonnyal a mai Polgárdi környékén élt és aki - vagy akinek örökösei - vélhetően egy barbár katonai betörés alkalmával rejtették el a kincseket a 4-5. század fordulóján.

Orbán Viktor miniszterelnök március 26-án jelentette be, hogy Magyarország 15 millió euróért (mintegy 4,5 milliárd forint) visszaszerezte a kincs hét darabját: a vadász-, azaz a Seuso-tálat és a geometrikus tálat, a két geometrikus kancsót, a kézmosó tálat, az illatszeres dobozt és a Dionysos-kancsót, továbbá az elrejtéshez használt rézüstöt.
Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és a városligeti múzeumi negyed miniszteri biztosa akkor azt közölte: a műtárgyak három hónapon át tekinthetők meg az Országházban, később pedig - várhatóan 2018-tól - a múzeumi negyedben lesznek láthatók.