Spanyolország negatív PCR-tesztet kér a kockázatos országokból érkezőktől

Forrás: turizmus.com

 2020. november 12. 13:42

Spanyolország egy negatív PCR-tesztet kér a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatosnak minősített országokból érkezőktől november 23-ától.

A szűrővizsgálatot az utazás előtt 72 órával kell elvégeztetnie mindenkinek akár spanyol, akár más ország állampolgára. Az akkreditált laboratóriumok leleteit spanyol és angol nyelven fogadják el papíralapon vagy elektronikus formában – jelentette be Salvador Illa egészségügyi miniszter.

Kockázatosnak azokat az országokat tekintik, amelyek vörös jelzéssel szerepelnek az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) járványügyi térképén. Európán kívül pedig azokat, ahol százezer emberből több mint 150-en fertőzöttek.
Az ECDC térképén Magyarország is a vörös zónában található, így a tőlünk érkezőkre is vonatkozik a negatív PCR-tesz bemutatásának kötelezettsége.

Spanyolországban eddig nem volt feltétele a beutazásnak a negatív vizsgálati eredmény, noha például a madridi autonóm tartomány vezetése hónapok óta kérte a központi kormányt a belépési feltételek szigorítására a főváros nemzetközi repülőterén.

A Kanári-szigetek autonóm kormánya múlt héten döntött úgy, hogy negatív PCR-tesztet kér a területére érkezőktől, miután az ottani kedvező járványügyi helyzet miatt az utóbbi időben ismét megélénkült az idegenforgalom.

A maszkok hatósági árának és áfájának csökkentésére készül a spanyol kormány

Fotó: 123rf.com

Salvador Illa beszélt arról, hogy a legújabb adatok szerint kezd csökkeni a fertőzés terjedésének üteme Spanyolországban, de a helyzetet továbbra is aggasztónak tartja, mivel magas a kórházban és intenzív osztályon kezeltek száma, és ezért még jóideig fenn kell tartani a korlátozó intézkedéseket. A járvány kezdete óta Spanyolországban egymillió 417 ezer embernél igazolták a koronavírus-fertőzést, az áldozatok száma átlépte a 40 ezret. Jelenleg százezer emberből 514-en fertőzöttek, ami enyhe javulást mutat a pénteki 525-höz képest.

María Jesús Montero pénzügyminiszter és kormányszóvivő bejelentette: a spanyol kormány csökkenti az eldobható, egyszer használatos egészségügyi szájmaszkok általános forgalmi adóját a jelenlegi 21 százalékról 4 százalékra. A jövő heti kormányülésen arról is döntenek emellett, hogy mérsékelik a maszkok maximális eladási árát.

Spanyolországban az eldobható maszkokra április végén vezettek be hatósági árat a visszaélések elkerülése érdekében. Azóta legfeljebb 0,96 eurót kérhetnek el darabjáért a kereskedők. A szájmaszkokat nyár óta minden szabadtéri és zárt nyilvános helyen kötelező viselni.