Szecessziós nyilvános vécé, 300 ezer euróért

 2011. augusztus 17. 17:19

Felújítják és új helyen állítják fel a bécsi Türkenschanzparkban rozsdásodó, műemlékvédelem alatt álló szecessziós vécét. A századforduló elején felállított, a kor szellemének megfelelően pavilonnak álcázott nyilvános vécét tíz éve nem lehet használni, mert a felújítására nem volt pénze a kerületnek.

A műemlékvédelem alatt álló létesítmény korhű külső megújítása és teljes belső modernizálása ugyanis 300 ezer euróba kerülne, amiből már majdnem három új nyilvános vécét lehet építeni. Mivel a létesítménynek otthont adó kerület nem akart és nem tudott ennyi pénzt áldozni rá, legutóbb át akarták helyezni a Práterbe, ezt azonban megvétózta a Műemlékvédelmi Hivatal.
A napokban azonban mindegyik fél számára kielégítő egyezség született: a történelmi vécét a Kórházszövetség (KAV) veszi át, és – felújítását követően – még idén áthelyezik a szecessziós Otto-Wagner-Spital területére.
Az 1911-ben felállított nyilvános vécé egyike Bécs első előre gyártott elemekből készített építményeinek. Akkoriban városszerte hatvan ilyen pavilont helyeztek ki.