Tavaly már többen vettek jegyet a MÁV-nál online, mint pénztárban

Forrás: turizmus.com

 2024. január 04. 12:05

A 2023-as év vízválasztó volt a MÁV-START jegyértékesítési területén, ugyanis az online jegyvásárlások aránya beérte a pénztári eladásokét. A jegyek és bérletek 37,7 százalékát már online váltották tavaly, ezzel párhuzamosan 32,5 százalékot ért el a pénztári jegyváltás.

Idén várhatóan már az internetes, illetve a mobilalkalmazással történő jegy- és bérletvásárlást fogja választani az utasok többsége. A nemzetközi járatok esetében pedig a START Europa jegycsaládnak köszönhetően tízszeresére nőtt az online jegyértékesítés aránya.

Tavaly az utasok a belföldi forgalomban közel 5 millió bérletet, 47 millió menetjegyet és 17 millió pót-, illetve helyjegyet váltottak. A bérletek és jegyek 37,7 százaléka esetében már online, azaz az ELVIRA (jegy.mav.hu) vagy a MÁV app felületén intézték a jegyváltást, 2023-ban már a 26 milliót közelíti az így eladott jegyek, bérletek száma.

2023-ban beérte az online jegyváltás aránya a pénztári értékesítését

Fotó: MÁV / Facebook

 

Az értékesítés több mint negyede, 27 százaléka zajlott a MÁV mobilalkalmazásban, és 11 százalékot képvisel az internetes, azaz az ELVIRA-ban intézett vásárlás. A közös fiókkal használható online felületek már több mint 2 millió regisztrált felhasználóval rendelkeznek. A MÁV app szerepe 2020 végén felértékelődött, akkortól ugyanis elérhetővé váltak a bérletek ezen a csatornán is, egyre többen a mobilalkalmazás segítségével veszik meg a bérletüket, így az okostelefonjukon mindig kéznél van, és használni tudják a vonatokon, illetve amennyiben vármegye- vagy országbérletet váltottak, a buszokon vagy akár a HÉV-eken is.

Évente 4-6 százalékponttal emelkedik az online értékesítés aránya: míg 2019-ben 18 százalék volt, addig mostanra már a jegyeladások nettó bevételének közel 38 százaléka ebből származik.

Emellett az automatás értékesítés aránya szintén jelentősen emelkedett: míg 2019-ben a vásárlók 12%-a, addig 2023-ban már több mint minden ötödik (22,7%) jegyvásárló automatánál váltotta meg a jegyét, köszönhetően annak, hogy 2022 óta már több mint félezer automata áll rendelkezésre főként Budapest elővárosi hálózatán és a jelentősebb forgalmú vidéki, illetve balatoni állomásokon, megállóhelyeken. Tavaly csaknem 15,6 millió jegyet vásároltak az automatákból.

Az önkiszolgáló csatornák (online MÁV app, ELVIRA, valamint az automaták) arányának emelkedésével párhuzamosan csökkent a pénztári és a fedélzeti értékesítés aránya. Ez főleg a pénztáraknál szembetűnő, 5 év alatt 65-ről 39 százalékra csökkent a pénztári jegyváltás.

Idén több újítást is bevezettek az online értékesítésben, például kocsiábrán megjelölve lehet ülőhelyet foglalni, illetve a telefonunkon is elérhetőek a kijelzőkön szereplő adatok.