Halálos fotózás Jordániában: ki felelős a magyar fitneszedző tragédiájáért?

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 29. 12:26

A héten lezuhant egy szikláról fotózás közben és meghalt egy magyar fitneszedző Jordániában, ahol szervezett hegyi túrán vett részt. Az üggyel kapcsolatosan még sok a homályos részlet, de a tragédia szervezői, valamint általában az utazók személyes felelősségét érintő kérdéseket is felvet.

Rokonai határozottan cáfolják, hogy Kozma Zsuzsannát szelfizés közben érte a halálos baleset, ahogy azt a hazai sajtó eleinte írta, állításuk szerint az ismert fitneszedző valójában a látványos tájat fotózva megcsúszhatott, és a mélybe zuhant a jordániai Wadi Rumban.

Bár a hét elején bekövetkezett tragédia részletes vizsgálata még tart, annyi azonban a családtagok és a barátok nyilatkozataiból már kiderült, nem kizárt, hogy az interneten szervezett út nem egy baráti kirándulás volt, résztvevői valószínűleg fizettek a szervezésért is.

Az utazási piacon jól ismertek az úgynevezett utazási tanácsadók, akik a tanácsadásért kérnek pénzt, de az ügyfél kívánságai alapján összeállított utazási csomagért nem vállalnak semmilyen felelősséget, kihasználva egy piaci rést.

Az igéző táj sokakat késztet veszélyes fotózásra

Fotó: 123rf.com

Az utaztatás nemcsak a pénzről szól, hanem fogyasztóvédelmi kérdés is. A magukat utazási tanácsadóként megjelölő társaságok az általuk adott információk minőségéért eszerint semmilyen szinten nem felelősek, és nem vállalnak semmilyen felelősséget a tanácsaik szerint utazókért? – teszi fel a költői kérdést Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnöke a Világgazdaság cikkében, akit a lap – a vizsgálat eredményét nem megelőlegezve és nem feltételezve – megkérdezett az aktuális szabályozási környezetről.

A szövetség évek óta hiába küzd a fekete utaztatás ellen, amellyel szemben a vonatkozó és pontos jogszabályok híján a hatóságok sem tudnak fellépni.  A MUISZ elnöke bízik abban, hogy hamarosan változni fog az ide vonatkozó jogszabály, és támogatja az ezzel kapcsolatos törvénymódosítást.

Szintén az utaztatással járó hatalmas felelősséget emelte ki a lapnak a Magyar Idegenvezetők Egyesületének elnöke. Deák Judit elmondása szerint az idegenvezetők naponta tapasztalják, hogy utasként jellemzően másképp viselkednek az emberek, mint otthon, s nem egyszer vállalnak be kockázatot egy-egy jó fotó kedvéért. Figyelmetlenül lelépnek az úttestről, fellépnek egy arasznyi peremre a kilátón, lemaradnak a csoporttól – ezekkel a jelenségekkel naponta találkoznak az idegenvezetők. Ráadásul nehéz túráknak sokszor megfelelő erőnlét és öltözék nélkül vágnak neki, ami szintén komoly veszélyforrás.

A szakember arra is rámutatott, hogy a csoportos kiutazók mindössze 44 százaléka vásárol biztosítást, a többiek viszont kockáztatnak, a napi legfeljebb ezer forintos spórolás utóbb milliókba kerülhet, ha külföldön orvosi ellátásra lesz szüksége az utazónak.