Tudatosabbak a magyar turisták

 2013. szeptember 04. 19:11

A tavalyi év hasonló időszakához képest idén az utasbiztosítási kötések száma ötszörösére, a díjbevétel pedig több mint négyszeresére emelkedett, mely mutatja, hogy egyre nő a felelősségteljesen útnak induló magyar turisták száma.

Ugyanakkor egyes kiegészítő biztosítások esetében – mint amilyen a búvárkodás esetén biztonságot nyújtó búvárbiztosítás – még nagyobb tudatosságra lenne szükség – hívja fel a figyelmet a CIG Pannónia az idei nyári turisztikai szezont értékelve.

A tavalyi május-augusztusi időszakhoz képest az utasbiztosítási kötések száma idén ötszörösére, a díjbevétel pedig több mint négyszeresére emelkedett a CIG Pannóniánál.

„Az utasbiztosítási kötések száma természetesen nyáron és télen ugrik meg legfőképp: a szerződéskötések közel egyenlő arányban esnek e két időszakra. A káreseményekhez kapcsolódó kifizetések között azonban már jól látható a különbség, míg télen elsősorban  a sportbalesetekkel, az aktív pihenéssel kapcsolatos kifizetések a hangsúlyosak, addig nyáron jellemzően a megbetegedések, kisebb sérülések, illetve poggyászkárok jelentkeznek" – emeli ki Illés Mária, a CIG Pannónia utasbiztosítási termékmenedzsere.

Illés Mária hozzátette, a Biztosító konkrét káreseménytől függően fizet, de általánosságban elmondható, hogy néhány tízezer forinttól több millióig is terjedhet az egy-egy nyaralás kapcsán felmerülő kártérítés. A CIG Pannónia idén poggyászkárra átlagosan 30.000 forintot, sérülésekre és megbetegedésekre 50.000 forintot fizetett ügyfelei részére.

Mint minden szezonban, idén is előfordultak különös, nem várt balesetek, melyek azt bizonyítják, megéri előre tervezni. A CIG Pannónia egyik ügyfele azért volt kénytelen orvoshoz fordulni, mivel kókuszdió esett rá pihenés közben, de előfordult, hogy a tengeri fürdőzés közben medúza csípés érte a gyanútlan fürdőzőt. Ugyanakkor nagyobb balesetek, súlyosabb megbetegedések is előfordultak, a legnagyobb – félmilliós, illetve majdnem hárommilliós – összegű kifizetéseket akut érrendszeri megbetegedés miatti kórházi kezelés, illetve búvárbaleset okozta.

Sokan  vélik úgy, ugyanakkor, hogy egy többcsillagos szálloda garanciát jelent a biztonságra. Pedig a kétezres évek egyik legnagyobb hepatitis A járványa pont egy egyiptomi, ötcsillagos szállodában tört ki Hurghadán, ahol 351 vendég fertőződött meg. A vírus fertőzött ételekkel, vízzel, mosatlan gyümölcsökkel és zöldségekkel terjed, és mivel a szállodákban helyi lakosok biztosítják az alapvető szolgáltatásokat, nincs garancia arra, hogy az elfogyasztott étel, vagy ital nem kerül kapcsolatba fertőzött személlyel.

„Nem minden esetben van lehetősége kártérítést fizetnie a biztosítónak. Évről-évre egyre több olyan bejelentés érkezik, amelyek nem tartoznak a biztosítható kockázatok körébe, mint például a túlzásba vitt napozás következtében bekövetkező leégés, bőrpír, súlyosabb esetben rosszulléttel jelentkező kiszáradás" – emelte ki Illés Mária, a CIG Pannónia termékmenedzsere, hozzátéve: „Van azonban, amikor munkatársaink figyelmeztetik az utazókat, hogy az általános utasbiztosítás mellett érdemes kiegészítő biztosítást is kötniük. Ilyen jellemzően a búvárbiztosítás. Évente több ezer magyar turista próbálja ki külföldön a búvárkodást, ám az extrém sportolás közben – amelyek közé a búvárkodás is tartozik – elszenvedett balesetekre az általános utasbiztosítás nem terjed ki. Így egy-egy baleset komoly anyagi áldozatot is követelhet. Bízunk benne, hogy az utasbiztosítások számának növekedésével párhuzamosan a jövőben e téren is emelkedni fog a magyar turisták tudatossága."