Új teória az MH 370-es tragédiájáról

 2016. augusztus 01. 16:46

Irányított kényszerleszállást hajthatott végre az a maláj utasszállító, mely 2014. március 8-án tűnt el 239 emberrel a fedélzetén. Az új szakértői vélemény még jobban kiszélesítheti a kutatási területet.

Mégsem zuhant le, hanem a irányított kényszerleszállást hajtott végre a 2014 március 8-án eltűnt maláj gép – írja a BBC egy új repülésbiztonsági szakember véleményére alapozva. Larry Vance legújabb teóriája megcáfolja a korábbi híreszteléseket, melyek szerint a pilóta robotpilótára állította volna a repülőt a végső pillanatokban.

A Malaysia Airlines légitársaság Kuala Lumpurból Pekingbe tartó MH370-es járata a feltételezések szerint az eredeti útvonalról teljesen letérve, az Indiai-óceán déli részén zuhant le. Az ausztrál hatóságok irányította kutatás Ausztrália nyugati partvidéknél, kétezer kilométer mélyen vizsgálja a tengerfeneket. Ez a zóna a robotpilóta-teória megjelenése után lett kiválasztva.

 

Ám az új szakértői vélemény után nemcsak a landolás körülményei, hanem a gép kutatására kijelölt terület is megváltozhat, kibővülhet.

Larry Vance repülésbiztonsági szakember a 60 Minutes ausztrál hírműsornak beszélt a landolás legvalószínűbb körülményeiről. Nemcsak azt a feltételezést zárta ki, hogy a gép még a levegőben esett darabjaira, hanem a kibővített kutatási zóna méretét is kétségbe vonta.

A talált darabok széleinek megvizsgálása is megerősítette véleményében, ugyanis a roncsdarabok csak kis mértékben recéződtek, ez pedig azt jelenti, hogy nem csapódtak bele a vízbe olyan erővel, mint azt korábban vélték. A csűrőlap is ki volt nyitva a landolás pillanatában – és ez csakis akkor lehetséges, ha valaki szándékosan ilyen pozícióba helyezi.

“Nincs más ésszerű magyarázat, a gépet valaki letette a vízre” – foglalta össze.