Új tematikus kirándulóvonatokkal fedezhető fel Japán

Forrás: turizmus.com

 2023. április 12. 10:12

Japánban vonattal utazni különleges élmény. Míg a Shinkansenen akár 320 km/órás sebességgel száguld a vidéken, a turisták tematikus vonatutakon, egynapos kirándulásokon nyerhetnek bepillantást a japán kultúrába.

Japán 2020–2022-ben a Covid-19 járvány miatt nagyrészt zárva volt, az elmúlt évek alatt azonban számos új – és felújított – vonattal bővült az ország vasúti palettája, amelyek a turistáknak egy újfajta közlekedési élményt adhatnak – olvasható a CNN új járatokat és vonalakat bemutató cikkében.

A JR Kyushu vasúttársaság „Joyful Trains" nevű új kirándulójáratai olyan egynapos utazásokat kínálnak, amelyek fókuszában a helyi kultúra és specialitások állnak. Az új vonal Takeo-Onsenből indul és a régi Nagaszaki-fővonalon halad át. A szerelvény a Two Stars 4047 nevet kapta, emlékezve ezzel az átalakított régi KiHa 40 és KiHa 47 számú motorkocsikra.

A Two Stars 4047 kirándulóvonat belső kialakítása

Fotó: Kyodo News

 

Nem a JR Kyushu azonban az egyetlen társaság, amely kirándulóvonatokat üzemeltet. A JR East Japan az ország legmagasabb vasútvonalán egy csillagászati témájú, mini planetáriummal rendelkező járatot indított. A Kobuchizawa és Komoro állomások között esténként elérhető vonatútba egy 50 perces csillagnézés is beletartozik Japán legmagasabban fekvő vasútállomásán, Nobeyamán.

A High Rail 1375 csillagászati témájú kocsi fedélzetén mini planetárium is van

Fotó: JR East Japan

 

A Nagaszakit a Shinkansen (gyorsvasút) hálózat többi részével összekötő, régóta futó nagy sebességű vonal most már a Takeo-Onsennél lévő ideiglenes végállomásáig közlekedik. Összesen öt állomás készült el a Japán nyugati részén fekvő, dombos tengerparti régióban, amelyet korábban lassú, hagyományos vonatok szolgáltak ki. Ezeket mostantól a Kamome (magyarul: sirály) járatok váltják fel a vadonatúj N700S szerelvényeken, amelyek elegáns fehér színűek és feltűnő kabinbelsővel rendelkeznek.