Újra magyar kézbe kerülhet a ferihegyi repülőtér üzemeltetése?

Forrás: MTI / turizmus.com

 2020. október 11. 12:24

Megerősített sajtóhírek szerint egy hazai vállalatokból és üzletemberekből álló konzorcium visszavásárolná a repteret üzemeltető céget. A Budapest Airport nem tud az eladási szándékról.

Az M1 aktuális csatorna Híradója a Bloomberg hírügynökség értesüléseire hivatkozva foglalkozott a repülőtér esetleges eladásáról. A műsorban felidézték, tavaly szinte percenként indultak repülőgépek, 2019 az egyik legsikeresebb év volt a légikikötő történetében: a Budapest Airport bevétele jóval meghaladta a 300 millió eurót. Idén viszont mintegy 90 százalékos forgalomcsökkenéssel számol a vállalat.

A koronavírus-járvány okozta válság kitörése előtt Magyarország legnagyobb légikikötőjének értékét hárommilliárd euróra becsülték, és több mint 16 millió utas fordult meg itt. Idén várhatóan harmadára csökken a forgalom – ismertette az adatokat az M1 riportere.

Idézték a magyar konzorcium egyik tagját, az ingatlanbefektetésekkel foglalkozó Indotek-csoport vezérigazgatóját, Jellinek Dánielt, aki megerősítette, hogy üzleti tárgyalásokat folytat a Budapest Airport megvásárlásáról, ám a bizalmas jellegű egyeztetésekről további tájékoztatást nem adott.

Ezen a tavalyi képen még pezsgett az élet a ferihegyi repülőtéren

Fotó: Budapest Airport

A Budapest Airportnak jelenleg három külföldi tulajdonosa van: egy szingapúri állami befektetési alap, egy kanadai nyugdíjalap, és egy reptereket működtető, szintén kanadai cég. Előbbi kettőnél azonban a csatorna szerint a profitérzékenység miatt hamar változhat a tulajdonosi elképzelés.

Emlékeztettek: 2005-ben adta el az állam a Budapest Airportot, az akkori gazdasági miniszter azzal érvelt, hogy magánkézben sokkal jobban fejlődik majd a repülőtér.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője az M1-nek viszont úgy nyilatkozott: korántsem mindegy, hogy hazai, vagy külföldi magánkézben van Magyarország légiközlekedési központja, nem mindegy, hogy a profit – ami tavaly mintegy 30 milliárd forintot tett ki – az országban marad vagy külföldre kerül.

Beszámoltak arról is, hogy a Budapest Airport közelmúltbeli tájékoztatása szerint a következő hónapokban kizárólag a repülőtér biztonságos üzemeltetése érdekében szükséges kiadásokra költenek, a beruházások számát erőteljesen csökkentik, és a meglévő forrásokat az alapvető repülőtér-üzemeltetésre, valamint a bérekre fordítják.

 

A Budapest Airport nem tud az eladási szándékról

A Budapest Airport az alábbi közleményben reagált a sajtóban megjelentekre: "A Budapest Airport tulajdonosai hisznek a befektetésük hosszú távú növekedési potenciáljában. A Budapest Airportnak nincs tudomása arról, hogy a vállalatcsoport tulajdonosai vételi ajánlatot kaptak volna, és arról sem, hogy a tulajdonosoknak szándékukban állna eladni a repülőteret üzemeltető cégcsoportot.
A tulajdonosaink hosszú távra elkötelezett befektetők, akiknek a Budapest Airport menedzsmentjéhez hasonlóan meggyőződése, hogy a repülőtér további növekedésre számíthat a jövőben.
A magyar kormány az elmúlt években többször is hangot adott annak, szívesen látná, ha a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér újra állami fenntartás alá kerülne. Emellett viszont mindig is teljes mértékben tiszteletben tartották, hogy a BUD csoport egy magánkézben lévő társaság, amely hosszú távon rendelkezik a repülőtér üzemeltetési jogával" – zárul a közlemény.