UNWTO: 2 ezer milliárd dollártól esett el idén a turizmus

Forrás: turizmus.com

 2021. november 30. 12:46

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete mintegy 2 ezer milliárd dollárra becsüli azt az összeget, amelytől a turisztikai szektor ebben az évben a koronavírus-járvány miatt elesett.

Mintegy 2 ezer milliárd dollár (1,8 ezer milliárd euró) lehet az az összeg, amelytől 2021-ben a turisztikai szektor a koronavírus-járvány miatt elesett. Ez kb. akkora kiesést jelent, mint 2020-ban – nyilatkozta hétfőn Zurab Pololikashvili, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) főtitkára Madridban, ahol kedden kezdődött a szervezet éves közgyűlése.

Pololikashvili szerint a kilábalás lassú lesz és nagymértékben kitett a külső hatásoknak. Az új utazási korlátozások, amelyeket a néhány napja azonosított omikron-variáns miatt rendelt el számos ország, mutatják, hogy a helyzet teljesen kiszámíthatatlan. A turisztikai szektort semmi sem védi a kockázatoktól, ami gazdaságilag óriási károkat okoz – mondta.

AZ UNWTO év végéig 25-30 százalékkal kevesebb turistával számol világszerte. A turisztikai szektor válsága a szervezet szerint történelmi, azonban az ágazatnak megvan az a képessége, hogy nagyon gyorsan magához térjen. A főtitkár mindenesetre reméli, hogy 2022 jobb év lesz, mint az idei.

Az UNWTO szerint történelmi válságban van a turizmus

Fotó: 123rf,com

Hogy milyen gyors lehet a regenerálódás, azt megmutatja az a fejlődés, ami az idei harmadik negyedévben több országban végbement. Néhány karibi szigeten, déli és Földközi-tengeri úti célban közel annyi, vagy akár magasabb volt a turisták száma, mint a válság előtti időkben. Ázsiában és a csendes-óceáni térségben ezzel szemben voltak olyan úti célok, ahol gyakorlatilag nem is volt turizmus – tette hozzá Pololikashvili.

Az UNWTO adatai szerint jelenleg 46 ország van teljesen lezárva a turisták előtt, 55 ország pedig részleges korlátozásokat tart fenn. A szervezetnek 159 ország a tagja – írja a német stern.de.