Változások a nemzetközi utazási és rendezvénytartási szabályokban (14. hét)

Forrás: turizmus.com

 2021. április 09. 15:12

A Budapest Convention Bureau folyamatosan monitorozza a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott, gyakran változó nemzetközi ki- és beutazási, illetve rendezvénytartási szabályokat, amelyről rendszeresen adnak számot. Íme, összefoglalójuk a jelenleg érvényben lévő szabályokról.

Habár a kormányzati intézkedéseknek megfelelően a hazai rendezvényszervezés szünetel, a BUD CB továbbra is fontosnak tartja, hogy összefoglalja a nemzetközi színtéren zajló ki- és beutazási, valamint rendezvénytartási szabályozásokat. Jelen összefoglaló a legújabb változásokat ismerteti.

Utazási szabályok változásai

Az Európai Unió általános ügyekért felelős tanácsa által 2020. október 13-án elfogadott ajánlást a tagállamok a 2020. évi 43. héttől kezdve alkalmazták, amely három színkategóriát határozott meg: zöld, narancs és vörös.

Ezen színkategóriákat 2021. január 28-án felülvizsgálták és kiegészítették egy negyedik színkategóriával, a sötétvörössel. A színkategóriák nemcsak országokra, hanem térségekre / régiókra / tartományokra is vonatkoznak, és a 14 napos összegzett koronavírus-eset bejelentési arányától függően kerülnek a desztinációk a különböző színkategóriákba.

A vörös és sötétvörös kategóriák közötti különbség, hogy a sötétvörös zónába azok a régiók tartoznak, ahol a fertőzöttek napi száma 100 ezer emberre vetítve legalább két héten keresztül folyamatosan meghaladja az 500-at, míg a vörös zónába tartozó régiók esetén ez az arány 150-500 közötti érték.

A zöld régiókból érkező utazókra nem vonatkoznak korlátozások (karantén vagy tesztelés). A narancs, a vörös és sötétvörös országok viszont saját maguk dönthetnek az utazási korlátozás módjáról (tesztelés, a karanténkötelezettség napjainak száma stb.).

Jelen összegzés a 2021. április 8-án frissült, 16 órai adatok alapján, az European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) oldalán található térkép felhasználásával készült. E szerint a tagállamok színbesorolása a következőképp alakult az eddigiekhez képest. (A szürke megjelölésnek két oka lehet a térképen: vagy nem került elvégzésre elegendő teszt, vagy nem szolgáltatott be információt az ország.)

Az európai régiók járványügyi besorolása az áprilisi 8-i adatok szerint

Fotó: ECDC

Zöld kategóriájú területek:

Dánia 1 régiója (Greenland)

Norvégia 3 régiója (Troms og Finnmark, Nordland, Trøndelag), 1 vörös (Viken)

Narancssárga kategóriájú területek:

Dánia teljes területe, kivéve Hovedstaden vörös régiót és Greenland zöld régiót

Finnország 2 régiója (Pohjois- ja Itä-Suomi, Åland)

Írország teljes területe, kivéve Eastern and Midland vörös tartományt

Portugália

Spanyolország 4 autonóm közössége (Galicia, Extremadura, Comunitat Valenciana, Illes Balears)

Izland

Sötétvörös kategóriájú területek:

  • Ausztria 2 tartománya (Niederösterreich, Wien)
  • Belgium teljes területe, kivéve Vlaams Gewest vörös régiót
  • Bulgária
  • Ciprus
  • Csehország
  • Észtország
  • Franciaország teljes területe, kivéve 8 vörös régióját (Bretagne, Nouvelle-Aquitaine, Corse, Guadeloupe, Martinique, Guyane, La Réunion, Mayotte)
  • Görögország 1 régiója (Dytiki Makedonia)
  • Hollandia teljes területe, kivéve 4 tartományát, amelyekről nincs adat (Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland)
  • Horvátország 2 régiója (Jadranska Hrvatska, Grad Zagreb)
  • Lengyelország
  • Litvánia 1 régiója (Sostinės)
  • Olaszország 7 régiója (Piemonte, Valle d'Aosta/Vallée d'Aoste, Lombardia, Puglia, Friuli-Venezia Giulia, Emilia-Romagna, Toscana)
  • Románia 1 régiója (Bucureşti-Ilfov)
  • Svédország
  • Norvégia 1 régiója (Oslo)

 

Az összes többi Európai Uniós ország és terület vörös kategóriába tartozik, az Unión kívüli országok (Izland és Norvégia kivételével) nem szolgáltattak be adatot.

 

Ki- és beutazási szabályozások változásai

A kockázatos országokból – így Magyarországról - Finnországba érkezők esetében számos határátkelőnél, pl. a helsinki reptéren, a helsinki és turkui hajókikötőben, az orosz-finn határátkelőhelyen, Vaalimaaban továbbra is egészségügyi szűrővizsgálatot végeznek. Aki nem tud negatív teszteredményt bemutatni, azt tesztelésre kötelezhetik.

2021. március 3-tól Franciaország egész területére kiterjedő szigorú korlátozás lépett életbe, egy hónapig mindenkinek a lakóhelye/tartózkodási helye 10 km-es körzetében kell tartózkodnia.

Horvátországba való belépéshez kötelező a negatív teszteredmény bemutatása vagy hitelt érdemlően bizonyítani kell, hogy az illető átesett a COVID-19 betegségen. A betegségen való átesettség igazolható 180 napnál nem régebbi, de az utazást megelőzően legalább 11 nappal korábban kiállított pozitív PCR teszttel vagy antigén-teszttel, vagy orvosi igazolással. Amennyiben az illető megkapta a COVID-elleni védőoltást, annak igazolása a határátlépésnél mentesíthet a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben a beutazó a határátlépés napján igazolni tudja, hogy az egy dózisból álló oltások esetén az oltást-, a kétdózisú oltások esetében a második dózist már legalább 14 nappal korábban megkapta.

Lengyelországba azok, akik a schengeni övezetből érkeznek és rendelkezzenek 48 óránál nem régebbi, negatív PCR vagy antigén teszteredménnyel mentesülnek a 10 napos karanténkötelezettség alól. (A karanténidőszak csak negatív PCR-vizsgálati eredménnyel zárható le.) Minden határátkelőn egészségügyi ellenőrzést vezettek be.

Nem vonatkozik a karantén- és tesztelési kötelezettség azokra a beutazókra, akik igazolni tudják beállottságukat valamelyik – az EU által jóváhagyott – COVID-19 kétdózisú oltóanyaggal, valamint akik a beutazást megelőző 6 hónapon belül, otthoni izoláció vagy kórházi kezelés során átestek a koronavírus fertőzésen és ezt lengyel/angol nyelvű pecséttel ellátott orvosi papírral igazolni tudják.

Az olasz egészségügyi miniszteri rendelet szerint 2021. április 30-ig speciális beutazási szabályok vonatkoznak az Olaszországba utazókra. Eszerint az EGT tagállamokból beutazók az előírt PCR/antigén gyorsteszt bemutatásán, illetőleg a lakóhely/tartózkodási hely szerinti egészségbiztosítónál történő bejelentkezésen túl kötelesek öt napig hatósági házi karanténba vonulni, ez független a PCR teszt negatív eredményétől. Az öt nap elteltét követően kötelező a PCR vagy az antigén gyorstesztet megismétlése, ennek a negatív eredménye mentesít a további karanténkötelezettség alól.

Romániába azok a beutazók mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól, akik már megkapták a SARS-CoV-2 vírus elleni második oltást is (legalább 10 nap eltelt a második oltástól számítva), illetve minden olyan személy, aki a beutazást megelőző 90 napon belül a SARS-CoV-2 fertőzésen átesett és ezt orvosi dokumentummal tudja igazolni.

Izland területére történő belépéskor kötelező a beutazást megelőző,72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet bemutatása. Minden Izlandra érkező, izlandi bejelentett lakcímmel nem rendelkező személynek két koronavírus tesztnek kell alávetnie magát beutazáskor. Az első a megérkezéskor történik, a második az azt követő ötödik napon egy beutazáskor megjelölt tesztközpontban.

A két teszt között kötelező az 5-6 napos karantén, amelynek helyét 2021. április 1-től csak a nem sötétvörös besorolású országokból beutazók választhatják meg. Magyarország sötétvörös kategóriába esik, ezért a Magyarországról beutazók kötelesek hatósági karanténba vonulni, amelynek költségét április 11-től a beutazó köteles megfizetni (10 000 ISK/nap

 

Rendezvénytartási korlátozások változásai

Csehországban 2021. április 12-től a jelenleg érvényben lévő korlátozások enyhítése várható, mely szerint beltéri rendezvények esetében maximum 10 fő, kültéri rendezvények esetében pedig maximum 20 fő vehet majd részt az eseményeken.

Észtországban minden beltéri rendezvény, úgymint a színházi előadások, koncertek, filmvetítések, konferenciák, vallási események megtartása 2021. április 31-ig tilos.

Hollandiában 2021. július 1-től fesztiválok, koncertek és egyéb zenei események rendezése újra engedélyezett lesz.

Máltán 2021. március 29-től a csoportosulások létszámát maximum 2 főben korlátozták.

Szlovéniában a háztartáson kívüli összejövetelek tilosak.

Norvégiában a nyilvános rendezvények résztvevőinek számát csökkentette a norvég kormány. A nyilvános helyiségekben történő rendezvényeken legfeljebb 10 ember tartózkodhat beltéren nem fix ülőhelyek esetében. Fix ülőhelyek esetén viszont a közönség száma 20 fő lehet beltéri és 50 fő kültéri helyszínen.

2021. április 15-ig Izlandon szigorúbb intézkedési rendszer lépett életbe. Mindennemű 10 főnél nagyobb létszámú tevékenység tilos. Az összejövetelek méretére vonatkozó általános korlátozás jelenleg 10 fő, amely minden 2014-ben vagy az azelőtt született személyre érvényes. A vallási egyesületek eseményeire maximum 30 fő engedhető be. A temetéseken és a halotti szertartások utáni fogadásokon a megengedett maximális létszámot 10 főben korlátozták.

A rendezvényekre vonatkozó, érvényben lévő korlátozások meghosszabbításra kerültek Németországban, Litvániában, Észtországban és Portugáliában.

A BUD CB legfrissebb összefoglaló táblázata az országonként érvényben lévő szabályozásokról megtekinthető itt.