Lelkiélet félkilométeres szerelvényeken

 2014. február 06. 16:30

Különleges lelki élmény, sok program, közös éneklések, előadások és rendhagyó idegenvezetés részesei lehetnek a Misszió Tours és a MÁV Nosztalgia Kft. együttműködésében immár hagyományosan ezen a nyáron is útra kelő zarándokvonatok utasai.

A Boldogasszony zarándokvonat június 5–8. között harmadik alkalommal viszi az utasokat Erdélybe, a csíksomlyói búcsúba. Az idei út Márton Áron erdélyi püspök életét állítja példaként a zarándokok elé, akik főpásztori szentmisén is részt vesznek Gyimesbükkön. A Fekete Madonna zarándokvonat június 23–26. között negyedszer kel útra a lengyelországi Czestochowába, a magyar pálos szerzetesek által alapított világhírű kegyhelyre.

Az első állomás Krakkó lesz, majd két napot töltenek a zarándokok Czestochowában, hazafelé pedig a „legmagyarabb lengyel város"-ként számon tartott Tarnowban, Bem József szülővárosában állnak meg. A zarándokvonatok jelmondatuk szellemében lelkileg is megújulást kínálnak az érdeklődőket, amiben nagy szerepük van a kísérő lelkivezetőknek – ismertette a programot Budai László főszervező a Misszió Tours képviseletében, a MÁV Nosztalgia Kft.-vel közösen tartott sajtótájékoztatón.

 

A fél kilométer hosszú szerelvényen a hosszú utazásokra specializálódott kényelmes, nagy lábterű, dönthető ülésekkel felszerelt kocsik mellett a kihangosított vonatrádió, a kis színpaddal ellátott Orfeum kocsi, a bemutatóknak helyet adó attrakciókocsi, étkezőkocsik és kávépontok teszi egyedivé az ellátást – tájékoztatott Szendrey András, a MÁV Nosztalgia Kft. igazgatója. Idén már egyáltalán nem lesz vonaton éjszakázás, az utasok különféle kategóriájú szálláshelyek közül választhatnak, s a vasútállomás és a szálláshelyek között különjárati buszok közlekednek majd. Tavaly a zarándokvonatok mindkét úti célba mintegy 800 utast szállítottak, idén további két kocsit csatolnak a szerelvényekhez – tudtuk meg.

 

A sajtótájékoztatón megjelenő Roman Kowalski, Lengyelország magyarországi nagykövete kiemelte, hogy a lengyel–magyar turisztikai kapcsolatokban a lelki rendezvények fontos szerepet töltenek be, s a forgalom mindkét irányban örvendetesen bővül, tavaly például 40 százalékkal több magyar kereste fel Lengyelországot, mint a megelőző évben. A magyar utazók biztonságérzetét tovább erősítheti, hogy március 15-én Krakkóban újranyílik a magyar főkonzulátus.