2018: rekordév a BNPI bemutatóhelyein

Forrás: turizmus.com

 2019. február 22. 08:32

A látogatószám növekedése meghaladta a 28%-ot, 36.671 fővel nőtt a jegyet vásárló vendégek száma, a turisztikai bevételnövekedés pedig túllépte a 25 millió forintot.

A számokat Nagy Júlia, az Igazgatóság ökoturisztikai osztályvezetője ismertette az Eszterházy Egyetem Turisztikai Klaszter Napján a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság turisztikai munkáját értékelve, valamint bemutatva a szervezet előtt álló feladatokat. Az osztályvezető kifejtette: az elmúlt időszakban jelentős minőségi változás történt az igazgatóság turisztikai tevékenységében. 2017-hez képest a közvetlenül a turizmusban dolgozó munkatársak létszáma az igazgatóságon csökkent ugyan (70 fő helyett ma csak alig 50 fő dolgozik a turizmusban), azonban a korábbi közfoglalkoztatás helyett mára a turizmusban dolgozók mindegyike munkaszerződéssel van foglalkoztatva, legtöbbjük határozatlan idejű szerződéssel. Ezzel perspektívát, jövőképet kínált az Igazgatóság a munkavállalóknak – akiknek egyébként folyamatos képzéseket is szervez az Igazgatóság.

Ehhez kapcsolódva Nagy Júlia kiemelte: átgondolták a turisztikai tevékenység irányítási rendszere is, a Kommunikációs és Ökoturisztikai Osztály részéről a bemutatóhelyek és szállások irányában meghatározott feladatok mögé folyamatos monitoringot építettekl be, ami a teljes ökoturisztikai tevékenységet lefedi, és a turisztikai munkát végző kollégák munkájának eredményességét van hivatva szolgálni.

A szilvásváradi Milleniumi kilátó

Fotó: BNPI

Másik jelentős változásként a bemutatóhelyek és a tanösvényhálózat karbantartását, fejlesztését emelte ki az osztályvezető. Az elmúlt másfél évben minden bemutatóhely (Ipolytarnóci Ősmaradványok, a lillafüredi Szent istván-barlang és Anna-barlang, a szilvásváradi Millenniumi Kilátó és a Szalajka-völgyi Informácoiós Ház) megújult kisebb-nagyobb mértékben, s a 2019-es szezonra is több kisebb fejlesztést tervez az Igazgatóság. A tanösvényhálózat nagy része már elérhető a GUIDE@HAND BNPI mobil applikáción, amely offline is használható navigációt kínál a turistáknak.

A harmadik nagy terület, ahol jelentős változások történtek, a látogatómenedzsment rendszer átdolgozása volt. Ehhez kapcsolódva alakította ki az Igazgatóság az új jegyrendszerét 2018 elején, illetve indította el a QARD rendszerre alapozott SMART QR kód alapú online jegyvásárlás lehetőségét. A cél az, hogy ezzel is hozzájárulhassanak a környezeti fenntarthatósághoz a vendégek – mondta az osztályvezető, hozzátéve, hogy 2019-ben az előre meghirdetett túrákra már csak online jelentkezést fogad el az igazgatóság.

Hologramos bemutató az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen

Fotó: BNPI

Az előadásban bemutatatták a GUIDE@HAND BNPI mobil alkalmazást is. Ezzel kapcsolatban elhangzott: az igazgatóság olyan alkalmazáscsaládot választott, ami már jelen volt a térségben, hiszen ez az applikáció elérhető a Mátrában, Miskolcon és környékén, valamint Egerben és környékén is, s a Palóc Út Egyesület is ezt az alkalmazást választotta. Ez lehetőséget biztosít az alkalmazások közötti adatátadásra, hogy minél szélesebb kínálattal és minél több hasznos információval járuljanak hozzá a túrázók biztonságához és tájékoztatásához az Igazgatóság teljes területén. 2019-ben egy játékot is beépítettek az alkalmazásba, illetve a bemutatóhelyeken nagyrészt a fiatalabbaknak szánt interaktív programok kialakításán dolgoznak.

A 2019-es tervek kapcsán az osztályvezető kiemelte: két fontos terület van, amire fókuszálni fognak az idei munkában: az egyik a társadalmi felelősségvállalás fokozása és a fenntarhatóság, a másik pedig a szolgáltatásfejlesztés. Az előbbihez kapcsolódva kiemelte a nemzeti parki boltok kínálatának átszervezését azért, hogy minél több helyi termelőnek adjanak bemutatkozási lehetőséget, illetve a Zöld vállalkozói díj meghirdetését, míg a szolgáltatásfejlesztés kapcsán kiemelte az élményszerűség fokozását a bemutatóhelyeken, amellyel cél, hogy a mai huszonévesek számára vonzóvá tegyék a könyezetileg fenntartható ökoturisztikaitevékenyéget. A BNPI-nek ebben az évben kiemelt feladata a tervezett Bükk-vidék Geopark szakmai munkájának a kialakítása és a geológiai értékek bemutatása – éppen ezért aktív hálózatfejlesztés és sok-sok program kapcsolódik majd ehhez a tevékenységhez.