A hétvégén kultúrazsongás országszerte

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 18. 15:34

Harmincnégy budapesti teátrum várja a közönséget kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal és számos egyéb programmal a Színházak éjszakáján szombaton, a Kulturális Örökség Napjain (szeptember 21–22.) pedig tematikus sétákon és tárlatvezetéseken is részt vehetnek az érdeklődők.

A kulturális örökség napjai az épített örökségről is szólnak, az idei rendezvénysorozat fő témája pedig a szórakoztatás házainak, a szórakozás tereinek a bemutatása a fővárosban és több vidéki helyszínen egyaránt.

Mint a rendezvények közös sajtótájékoztatóján elhangzott, fontos, hogy ezeket az épületeket is megismerjük, s a színházakat, mozikat, kávéházakat tekintve megérthetjük, hogy a régmúlt építészete miről szól, hogyan kapcsolódik össze a jelennel. Az épített örökség nemcsak a múltról, hanem a jövőről is szól, ezért élővé kell tenni műemlékeinket.

A budai De la Motte–Beer-palota belső tereinek festett falfelületei

Fotó: oroksegnapok.hu

A kulturális örökség napjain országszerte tematikus sétákon vehetnek részt az érdeklődők, megtekinthetik többek között a Bölcs Várra keresztelt budai óvárosházát, a Gutenberg-otthont és a Táncsics-börtönt, a kőszegi Jézus Szíve Plébániatemplom harangtornyát és a Kelcz-Adelffy-árvaházat, a gödöllői testőrlaktanyát, a sopronkövesdi Lajos- és Franciska-majort.

A szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe felvett új elemeket a kulturális örökség napjai országos megnyitóján hirdetik ki, Kaposváron.

A részletes programkínálatot ITT tekintheti meg. Néhány helyszín megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges.

 

Te mit viszel magaddal?

A Színházak éjszakáját a magyar dráma napján, szeptember 21-én tartják, Te mit viszel magaddal? mottóval. A programok között szerepel kulisszajárás, improvizációs délután, fotókiállítás, babaszínház, színpadtechnikai show és tűzzsonglőr bemutató is.

A Radnótiban például beszédtechnika óra, a Vígszínházban a Liliom című előadás, a Pestiben a Mondjad, Atikám!, a Kolibriben interaktív játékok, a Szkénében összművészeti séta várja a közönséget.

A résztvevő színházak listáját és a részletes programot ITT tekintheti meg.