A Magas-Tátra hegyi útjai megnyíltak a túrázók előtt

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. június 20. 15:39

Történelmi mozdony és szerelvény indításával, látványos ünnepséggel nyílt meg a nyári turistaszezon a Magas-Tátrában június 17-én. Ótátrafüredről indulva mi is ott voltunk a hangulatos szezonnyitó villamosozáson.

A Tátrai Nemzeti Park előírásai szerint a Magas-Tátra felső régiója baleset- és környezetvédelmi okok miatt minden évben zárva tart november elejétől június közepéig, a magasabban fekvő völgyek, hágók, csúcsok közti átkelőhelyek csak ezt követően látogathatók.

Hagyományosan június közepén indul a túraszezon a Magas-Tátrában

Fotó: Turizmus.com / Szerdahelyi Krisztina

A júniusi szezonnyitás része immár hagyományosan az Ótátrafüredről Tátralomnicig tartó történelmi villamosozás: minden évben ez az első alkalom, hogy üzembe helyezik a budapesti Ganz Villamossági Gyárban 1913-ban készült mozdonyt, a Kométát, amelyhez egy 1911-ben gyártott zárt szerelvényt kapcsolnak. A történelmi villamosszerelvény idén június 17-től augusztus 27-éig minden szombaton és vasárnap Poprádtól Ótátrafüredig és Tátralomnicig közlekedik; az 53 férőhelyes kocsi összesen 5-6 ezer utast szállít a nyári szezonban. Ugyancsak népszerű történelmi szerelvény az 1969-es Trojča, amely az ünnepélyes megnyitó idején szintén ott várakozott Tátralomnicon.

A Kométa indulását gorál viseletbe öltözött férfiak kórusa kísérte az ótátrafüredi állomáson, majd ők is felszálltak a szerelvényre, és velünk utaztak Tátralomnicig, ahol a zöld vasutas tárcsák felemelésével szimbolikusan is elkezdődött a nyári túraszezon.

A júniusi szezonnyitás része immár hagyományosan az Ótátrafüredről Tátralomnicig tartó történelmi villamosozás

Fotó: turizmus.com / Szerdahelyi Krisztina

A régió turisztikai szakembereitől megtudtuk, hogy a jó idő beköszöntével egyre több a vendég a Magas-Tátrában, de emlékeztettek rá, hogy ilyenkor a magasabb helyeken még változékony az idő, ezért a hegyekbe indulók megfelelő öltözékkel és túracipővel készüljenek.A világ legkisebb magashegységének is nevezett Magas-Tátrában hozták létre Szlovákia első nemzeti parkját. A 738 négyzetkilométer kiterjedésű Tátrai Nemzeti Park (gyakran használt rövidítéssel TANAP) több mint 600 kijelölt ösvényét a nyári szezonban naponta 20 ezernél is többen keresik fel – az útvonalak a Tátra legérdekesebb helyszíneire vezetik el a turistákat.

A történelmi villamosszerelvény augusztus 27-éig minden szombaton és vasárnap  közlekedik

Fotó: turizmus.com / Szerdahelyi Krisztina

A szálláshelyek már most is nagyjából 60 százalékban megteltek, és a statisztikák szerint egyre többen érkeznek Magyarországról is: immár több éve stabil adat, hogy a magyar látogatók a negyedik helyet foglalják el a hazai, a cseh és a lengyel turisták mögött.