A németek ismét gyakrabban utaznak Magyarországra

 2012. december 03. 18:41

A német turisztikai ágazat legnevesebb szaklapja, a kéthetente mintegy 32 ezer példányszámban megjelenő Fremdenverkehrswirtschaft, azaz fvw, immáron 45 éve látja el a szakmát első kézből szerzett információkkal mind nyomtatott, mind pedig online kiadásaival. Ez utóbbi 35 ezer regisztrált olvasót és havonta kb. 420 ezer oldallehívást tudhat magáénak, hírlevele pedig 12 ezer címre jut el.

Felmérések szerint az olvasók 53%-a utazási irodai szakember, 11%-a utazásszervező, 9% turisztikai szolgáltató, 27%-uk pedig repülőtéren, illetve szállodában dolgozik. Az utazási irodák munkatársainak 58%-a rendszeresen olvassa a médiumot, ami a turisztikai újdonságok mellett a piac változásairól is rendszeresen beszámol.
A fenti információk tükrében még nagyobb jelentőséggel bír, hogy az elismert szakmai magazin november 21-én, hírlevelében a németországi képviselet által a médiumoknak eljuttatott jelentés, majd azt követően Sztojanovits Kristóf az MT Zrt. németországi igazgatójával készített riport nyomán egy egyoldalas cikkben számol be a legfrissebb magyarországi statisztikai adatokról.
Sztojanovits Kristóf Rita Münck újságírónak adott nyilatkozatában hangsúlyozza, hogy 2012. a fordulat éve a Magyarországra irányuló német turizmusforgalom tekintetében. Majd 10 éves stagnálás vagy csökkenés után, 2011 utolsó hónapjaiban kezdődött meg a javulás a német beutazás területén. A KSH kereskedelmi szálláshelyi statisztikája szerint az idei év minden hónapjában jelenős növekedést sikerült elérni legnagyobb küldőpiacunkról. A kereskedelmi szálláshelyeken, az első kilenc hónapban regisztrált 1,8 millió német vendégéjszaka továbbra is a német piac egyértelmű dominanciáját mutatja. A magyarországi szállodák külföldi vendégéjszakáinak kimutatásában, a rendkívül jelentős német volumen mellett a 6,6%-os növekedés kiemelkedő. A bővülés elsősorban a budapesti és a nyugat-dunántúli régiók megélénkülő forgalmának köszönhető, de a Balatonnál is megállt a rendszerváltozást követő időszakban kezdődött folyamatos vendégszám csökkenés. A magyarországi növekedés jóval magasabb a teljes német kiutazásban mutatkozó átlagos 3%-os bővülésnél. Fenti adatok, eredmények még jelentősebbek annak tudatában, hogy hazánkban majd 10.000 német állampolgár rendelkezik saját ingatlannal, továbbá a szinte teljes német buszos beutazó forgalmat átvevő dunai „Flusskreuzfahrt” által generált vendégforgalom sem jelenik meg a fent idézett statisztikákban, ami a képviselet becslése szerint akár 200.000 vendégéjszaka is lehet.