Airbnb: gondok és örömök Madridban

Forrás: turizmus.com

 2018. május 15. 13:47

A spanyol szállodások is kénytelenek együtt élni az airbnb jelenségével, hiszen a szobakiadások száma 2015 és 2017 között olyan nagy mértékű volt, amire senki nem számított.

A madridi Airbnb-szobák száma már magasabb, mint a turistafogadási rekordot többször megdöntő Barcelonában: 19.655 a 18.124-hez képest –állítja a Madridi Szállodaszövetség. A legtöbb kiadható lakásból közel tízezer a főváros központi kerületében található. Mindenképpen veszélyt jelenthet a piac működésére, hogy nagyon sok a feketén, jogellenesen, adófizetés nélkül működő Airbnb-szállás. Erre azért is figyelni kell, mert van, ahol két év alatt 168%-os növekedést rögzítettek, ami jelzi, hogy szükség lehet nemcsak a turizmust, de a fenntartható városi fejlesztési koncepciót illetően is arra, hogy megfékezzék és ellenőrizzék a turistáknak kiadandó szobákat. A spanyol szállodai szakemberek most úgy nyilatkoztak, hogy optimisták, mert úgy vélik, a főváros vezetése végre komolyan fel kíván lépni a bérlakások kiadásának illegális növekedése ellen, illetve komolyan veszik a szigorúbb szabályozást.

Volt, ahol két év alatt 168%-kal nőtt az Airbnb-szobák száma

Fotó: pixabay.com

A madridi szállodások üzleti szövetsége az egyetlen idegenforgalmi szervezet, amely – karöltve a helyi önkormányzati vezetőkkel – hatékonyan felléphet, hogy a lakást kiadók betartsák az érvényes jogszabályokat, például hogy bizonyos idő – többnyire 90 nap – után mindenképpen kell, hogy a lakáskiadó rendelkezzen a tevékenységéhez szükséges engedéllyel.

A spanyol szállodások is kénytelenek együtt élni az Airbnb jelenségével, például a beruházásoknál is figyelni kell a jelenlétükre. A spanyol fővárosban egyébként is olyan fokú a turistaáradat, ami egyes kerületekben eddig is gondot okozott. Ehhez jön még most, hogy a kiadott lakások esetében a szomszédok próbálnak fórumot találni sokszor jogos panaszaik ügyintézésre, ami főleg olyan kerületek esetében problémás, ahol koncentrálódnak az Airbnb szobák.