Palma betiltja a társasházi magánlakások turisztikai bérbeadását

Forrás: MTI

 2018. április 28. 17:24

A mallorcai Palma városának közgyűlése megszavazta csütörtökön azt az előterjesztést, amely betiltja a társasházi magánlakások turisztikai bérbeadását.

A baloldali városvezetés előterjesztése kizárólag önálló ingatlanok, családi házak, nyaralók kiadását engedélyezi ilyen célból, kivéve, ha azok például védett földterületen, vagy a repülőtér meghatározott vonzáskörzetében találhatók.

José Hila, polgármester-helyettes szerint várhatóan júliustól lehet hatályos a döntés. A most elfogadott előterjesztést a következő 30 napban ugyanis nyilvánosan lehet véleményezni mielőtt ismét a közgyűlés elé kerül.

Több mint 6 ezer támogató aláírást tartalmazó népi kezdeményezés előzte meg a döntést, amelynek megalapozására tanulmányt készíttetett a városvezetés.

Eszerint például 2015-2016 között 50 százalékkal drágult meg a turisztikai apartmanok bérleti díja, és elérte a 20 ezret az ilyen típusú bérlemények száma. A 400 ezer lakosú városban 180 ezer lakóingatlan található.

A turistákra alapozó rövid távú lakáskiadás elterjedése miatt azok, akik a városban élnének és dolgoznának, nehezen találnak megfelelő és megfizethető bérlakást maguknak

Fotó: SeeMallorca.com

A városvezetés szerint a turistákra alapozó rövid távú lakáskiadás elterjedése miatt azok, akik a városban élnének és dolgoznának, nehezen találnak megfelelő és megfizethető bérlakást maguknak.

A javaslat ellen szavazott a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) és az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középutas párt helyi frakciója.

Tiltakozását fejezte ki a turisztikai bérlemények szövetsége (Habtur) is. „Ez a döntés de facto likvidálja a pálmai üdülési kínálatot” – mondta Joan Miralles a szervezet elnöke, hozzátéve, hogy a lépés nyilvánvalóan bevételcsökkenést fog eredményezni, és ez nem szolgálja Palma lakóinak érdekét.

A Diario de Mallorca című lap a napokban tette közzé az Airbnb szállásfoglaló online platform 2017-es adatait. Eszerint Palma városában tavaly 220 ezren szálltak meg turisztikai apartmanokban. A tulajdonosok pedig átlagosan 61 éjszakára adták ki ingatlanjaikat a turistáknak, és ezzel egyenként mintegy 6800 eurót kerestek.

A spanyol Baleár-szigetek autonóm kormánya tavaly nyáron egyéves határidőt adott arra, hogy Mallorca, Ibiza, Menorca és Formentera helyi vezetése szabályozza a magáningatlanok turisztikai célú felhasználását, és eldöntse, hogy pontosan mely zónákban, milyen típusú és összesen mennyi ingatlan kiadását engedélyezi turistáknak. Ráadásul az új működési engedélyek kiadását erre az időszakra felfüggesztette.

A Baleár-szigetek Spanyolország harmadik legnépszerűbb turisztikai úti célja volt 2017-ban, a dél-európai országba látogató 81,8 millió turista közül 13,8 millió választotta.

Kapcsolódó cikkek