Augusztus közepén Exit Fesztivál Újvidéken

Forrás: MTI

 2020. június 16. 14:45

Az idén elmaradó Sziget Fesztivál eredeti időpontjára tolták el az egyik legjelentősebb regionális konkurens rendezvényt, az újvidéki Exitet.

Korábban történt

A 2020-as szerbiai Exit eredetileg július 9-től 12-ig tartott volna, az esemény a koronavírus-járvány miatt tolódott augusztus közepére, nagyjából az idén elmaradó Sziget eredeti időpontjára. A fesztivál főleg Európára és az elektronikus színtérre fókuszál – közölték a szervezők.

A most bejelentett első 30 fellépő között szerepel a belga Amelie Lens, a dél-afrikai Black Coffee, az orosz Nina Kraviz, a német Paul Kalkbrenner, Boris Brejcha és Robin Schulz, az olasz Tale of Us, a francia Ofenbach, a szlovén Laibach, a holland-török Burak Yeter, a koszovói Dj Regard, a brit LTJ Bukem feat Dynamite MC, mellettük a húsz évvel ezelőtti első Exit egyik headlinere, a szintén brit Roni Size is elfogadta a meghívást.

Aki járt már a fesztiválon, az tudja, milyen kiváló helyszín a péterváradi erőd

Fotó: Exit Fest Photo Team

Az idei Exit húsz programhelyszínnel várja a látogatókat a péterváradi várban. Az egészségügyi szempontok érdekében a közönség létszámát a korábbiakhoz képest a felére limitálták, ugyanakkor a használható terület csaknem azonos méretű, mint a korábbi Exiteken, így szellősebbek lesznek a váron belüli terek.

A fesztivál tavaly novemberben kampánya középpontjába a különböző etnikai csoportok egységét jelképező "egyetlen emberi arc" motívumot helyezte.

"Húsz éve az elnyomó politikai rezsim ellen, a szabadság és béke mellett álltunk ki, ezért jött létre az Exit. Két évtizeddel később szintén a remény üzenetét szeretnénk küldeni mindenkinek: a járvány kapcsán a legrosszabbon már túl vagyunk, de továbbra is rengeteg a dolgunk a világban. Fel kell emelnünk a szavunkat a faji megkülönböztetés és a bolygónk tönkretétele ellen" – idézte a közlemény Dusan Kovacevicet, az Exit alapítóját.

A nagyszínpad a megszokott helyén, a vár központjában várja a fesztiválozókat. A nemzetközi előadók mellett a régió legjobb zenekarai közül is sokan helyet kapnak itt. A szervezők remélik, hogy a közönség kellő nyitottsággal fogad olyan kevésbé ismert, de világszínvonalú produkciókat, mint az Obojeni Program, Buc Kesidi, Massimo vagy a Goblini.

A Dance Arenában a legnagyobb sztárok, Black Coffee, Nina Kraviz, Amelie Lens, Paul Kalkbrenner, Boris Brejcha, a Tale of Us mellett műsort ad Denis Sulta, Artbat, Dax J, Kobosil, Dj Tennis, Meduza, Marko Nastic, After Affair b2b Kristijan Molnar, Andrew Meller, Lag b2b Insolate, Ilija Djokovic, Coeus, Space Motion és Reblok.

A kisebb helyszínek közé tartozik a Latino színpad, a hip-hop orientált Beats színpad, a drum and bass-re szakosodott XBass Pit, a szerb dj-színteret bemutató Urban Bug, a Guarana AsFM, a Gaia Experiment Trance színpad, a Pachamama zóna vagy a Wenti Wadada Reggae színpad.

Mint írták, bár a legtöbb európai országhoz hasonlóan Szerbia is megnyitotta határait a járvány első hullámát követően, az Exit szervezői továbbra is szorosan együttműködnek az egészségügyi szervekkel, és maradéktalanul betartják azok ajánlásait.

Amennyiben bármely európai országban ismét felütné a fejét a koronavírus-járvány augusztusig, a szervezők az onnan érkező látogatókat gyors és megfizethető árú (vagy akár ingyenes) PCR tesztekkel szűrik meg.

Az Exit a békét és szabadságot célzó ifjúsági mozgalomból nőtte ki magát, a szervezőknek különösen fontos, hogy társadalmi, környezetvédelmi és humanitárius projektekben is részt vegyenek.

A huszadik évfordulón felkarolt témák a Life Stream név alatt összpontosulnak. Ennek lényege, hogy a fesztivál élő online közvetítései alatt innovatív tartalmak érhetők el, amelyek felhívják a figyelmet a világot érintő aktuális környezetvédelmi és társadalmi válságokra.