Életminőségből jelest, kedvességből elégségest kaptak az osztrákok

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2023. július 21. 11:03

Az Expat Insider tanulmány szerint Ausztria a világ legbarátságtalanabb országa. 12 ezer megkérdezésre alapozva elkészült az „Expat Insider” című frissen publikált tanulmány, amely a külföldi kiküldetésben élő munkavállalók szemével vizsgálja az egyes országok társadalmi és gazdasági környezetét.

Míg Ausztria az infrastruktúrát és az életminőséget meghatározó egyéb faktorok tekintetében – más tanulmányok szerint is – igen jól teljesít, addig a lakosság „barátságossága" szempontjából sereghajtónak számítanak az osztrákok – számol be a GD Consulting az „Expat Insider" elemzésről.

Az úgynevezett „beilleszkedési" és „barátságossági" alindexek alapján, amelyek azt vizsgálják, hogy a külföldi munkavállalók mennyire érzik magukat otthonosan az adott országban, illetve a helyben lakók mennyire segítik támogatólag beilleszkedésüket, Ausztria a hivatkozott jelentésben vizsgált 53 országból az utolsó előtti, illetve a legutolsó helyen végzett.

A tanulmány szerint Ausztria az egyik "legbarátságtalanabb ország"

Fotó: 123rf.com

 

Míg az életminőség, az egészségügyi helyzet, a közlekedési infrastruktúra kategóriák tekintetében Ausztria az élbolyhoz tartozik, emellett a "legbarátságtalanabb országok között" foglal helyet – többnyire ezt a megállapítást emelte ki az osztrák sajtó a frissen megjelent tanulmányból, amelyben 172 ország 12 ezer állampolgárát kérdezték külföldi munkavállalásuk körülményeivel kapcsolatos vélekedésükről.

A kiküldetésben dolgozók között a legjobb összindexet elérő országnak egyébként Mexikó, Spanyolország és Panama számít. A lista végén Törökország, Norvégia és Kuvait állnak. Törökország esetében a hosszú kötelező munkaidő, Finnország esetében a magas megélhetési költségek, míg Kuvaitban az adminisztrációs akadályok rontottak sokat az értékelésen.

Az idei elemzés 53 országra készült el: Magyarország az összes szempont alapján a 34., míg Ausztria - az előbb említett negatív faktorok miatt - csak a 42. helyen áll.