2020 elejére megújul a bajnai Ördöglovas kastélya

Forrás: turizmus.com

 2019. május 15. 09:23

A bajnai Sándor-Metternich-kastélyegyüttes Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében megvalósuló fejlesztésének építési munkálatai 50%-os készültségi állapotban vannak – mondta el Virág Zsolt, a programok miniszteri biztosa.

A bajnai Sándor–Metternich-kastélyegyüttes és parkjának turisztikai célú fejlesztése" című projekt keretében 1,5 milliárd forint európai uniós (GINOP 7.1.1-15-2015-00004), valamint 239 241 437 millió forint hazai forrásból újul meg. A projekt beruházója a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Az építési munkák 2019 utolsó negyedévében befejeződnek, a kastély átadására 2020 első negyedévében kerül sor

Fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

Míg a helyszínen folyamatosan zajlik a festőrestaurátori munka, addig a fém-, stukkó-, és farestaurátori munkákat műhelyekben végzik a szakemberek. Az épület főhomlokzatán jelenleg vakolási és kő szakipari munkák történnek, folyamatban van a nyílászárók felújítása, a műemlék belsejében pedig az elektromos és gépész alapfelszerelések kiépítésének munkálatai zajlanak. Az építési munkálatok közben több, barokk kori, ám az idők során átépített pinceboltozat került feltárásra.

Az „Ördöglovas", gróf Sándor Móric kastélyát Hild József, neves klasszicista építészünk tervezte. Belsejének dekorációs munkáit Alessandro Sanquirico, a milánói Scala díszlettervezője végezte a gróf megbízásából, most zajlik az „etruszk" és a „pompeji", valamint a „Raffaello-terem"falfestéseinek restaurálása.

Javában zajlik a belső restaurálás

Fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

A kastély külső-belső felújításával párhuzamosan zajlanak a tájépítészeti munkák is, amelyeknek köszönhetően a parkosítás, a fák ápolása a végéhez közeledik, valamint az utak, kerítések építése is jó ütemben halad.

A belső terek elkészültével megkezdődik a kiállítások kialakítása is, amelyek a hercegi rezidencia épületének és a nagy múltú Sándor-Metternich családnak, kiemelkedő tagjainak a történetét mesélik majd el, a 21. századi ismeretátadási követelményeknek megfelelően, élményszerű módon.

A földszinten a kastély feltárt barokk falfestményei, valamint a kastélykápolna egykori felszerelését képező, iparművészeti remek miseruhák képezik a legfontosabb látványosságot. A kiállítás következő fókuszpontját gróf Sándor Móric kalandos élete adja, amelyben nem csak nevezetes lovas bravúrjait, a már életében hozzá kötődő legendákat, hanem gazdasági és kulturális tevékenységének érdekességeit is megismerhetik a látogatók.

A „női" szárnyban Pauline von Metternichről, mint a 19. századi közép-európai kultúrtörténet fontos személyiségéről szól a kiállítás három terme, ezen rész egyik fő attrakciója a sarokszalon korhű visszaállítása lesz.

Az építési munkák 2019 utolsó negyedévében befejeződnek, a kastély átadására a felszerelés és a kiállítások berendezése után, várhatóan 2020 első negyedévében kerül sor.

Kapcsolódó cikkek