Felújítják az „ördöglovas” kastélyát

Forrás: MTI

 2017. július 24. 16:42

Másfél milliárd forintot fordítanak a bajnai Sándor-Metternich-kastély felújítására a nemzeti kastély- és várprogram keretében - mondta el a program végrehajtásáért felelős miniszteri biztos július 24-én a kastély udvarában tartott sajtótájékoztatón.

Virág Zsolt hozzátette, hogy a programban 55 milliárd forint felhasználásával 39 épület rekonstrukciója valósulhat meg, 19 várat és 20 kastélyt fejlesztenek, köztük olyanokat is, mint a Bajnán található épület, amely eddig elhanyagolt állapota miatt nem bírt komoly idegenforgalmi vonzerővel.

A Komárom-Esztergom megyei Bajnán felújítják a Sándor-Metternich-kastély főépületét és a mellékszárnyak egy részét, valamint helyreállítják a díszudvart, a parkot és a sétányokat. A turisztikai fejlesztés fő célja Sándor Móric, az "ördöglovas" kastélyának, valamint korának bemutatása interaktív módon, épített installációk és multimédiás eszközök segítségével.

Sándor Móric autodidakta módon tanult lovagolni, nyaktörő mutatványaival aztán fél Európát elkápráztatta. A kastélyt felesége kedvéért alakíttatta át Hild Józseffel.

Fotó: MTI

A kiállítási tematikában szerepel a kastély építéstörténete és tervezője, Hild József bemutatása, a Sándor család történetének, érdekes személyiségeinek és rajtuk keresztül a kor főúri életmódjának, jellemző életútjainak megjelenítése. A kastély egyik különlegessége lesz a belső falfestések és díszburkolatok rekonstrukciója, valamint az épület 19. századbeli fénykorának, életének megidézése. Az eredetileg 59 szobás épületegyüttes belső tereinek díszítésén közel tíz évig dolgoztak, a munkával 1842-re készültek el.

Sándor Móric gróf, az ördöglovas 1834-ben vette feleségül Metternich Leontina hercegkisasszonyt, és ekkor alakíttatta át a kastélyt Hild Józseffel. A második világháború után kórház, szükséglakás, gépállomás, tsz- és pártiroda működött falai között. Az épületet az ezredfordulóig emésztette az idő, majd a Kincstári Vagyoni Igazgatóság saját forrásból, közel 800 millió forint ráfordítással először a tetőt újította fel, majd az eredetileg halvány sárga főhomlokzatot, a kőkerítés hiányzó darabjait pótolták. Idén elbontották a kastély parkjában az 1970-es években épített pártházat, illetve felszámolták a hozzá kapcsolódó aszfalt burkolatú területet, valamint a kastélyegyüttes főépületében konzerváltak egy kritikus állapotban lévő falfestményt.