Bálint Endre művei a Magyar Nemzeti Galériában

 2014. február 04. 12:20

A Magyar Nemzeti Galéria földszinti teremsorában: A nyolcadik templom címen, február 1-jén nyílt meg a Bálint Endre (1914-1986) művészetét bemutató kiállítás, A múzeum ezzel a tárlattal folytatja a magyar művészet meghatározó alakjait feldolgozó sorozatát.

2014-ben a modern magyar művészet és az avantgárd egyik legjelentősebb alakjának, a 100 éve született Bálint Endrének rendezett kiállítás alkalmat ad arra, hogy átfogó életmű-kiállítással idézzék fel munkásságát.

Bálint Endre századunk egyik legtitokzatosabb művésze. A titok egyik magyarázata Bálint sokoldalúságában rejlik. Bálint festő és grafikus volt, de készített objekteket, fotómontázst, kollázst, monotípiát, írt verset és önéletrajzot is. A mintegy 350 művet bemutató kiállításon nemcsak az ismert alkotásokkal, hanem eddig magángyűjteményekben rejtőzködő művekkel is találkozhat a közönség.

 

A kiállítás Bálint Endre művészetét korszakonként, illetve tematikus egységekben mutatja be.  Az első termekben a művész korai munkái, illetve az Európai Iskola működése alatt készített alkotásai láthatók. Ezek az évek az útkeresés időszakát jelentik, amelyre Picasso és Braque mellett Czóbel Béla és Vajda Lajos volt a legszembetűnőbb hatással.

A következő nagyobb kiállítási egység középpontjában az 1950-es éveknek a szürrealista látásmód elmélyüléséről tanúskodó alkotásait állították ki. Bálint 1957-ben elhagyta Magyarországot. Ötéves párizsi tartózkodása alatt új témákkal, új motívumokkal és új műfajokkal gazdagította művészetét. Külön tematikus blokkban láthatják az érdeklődők az 1958-ban az Édition Labergerie kiadásában megjelent Jeruzsálemi Biblia Bálint által készített illusztrációinak számos eredeti lapját és mellette Marc Chagall híres bibliaillusztrációit. A párizsi éveket Bálint párizsi műteremének, vagyis padlásszobájának hiteles másolata segít felidézni, amelyet archív fotók alapján rekonstruáltak. 1962-ben tért haza. Számos ez után készült alkotása ütött kopott, használaton kívüli tárgyakból – pl. kidobott parkettából, gerendákból – készült.

Bálint Endre művészi korszakait saját művei mellett magyar és külföldi kortársai (Vajda Lajos, Czóbel Béla, illetve Georges Braque, Marc Chagall, Pablo Picasso, Max Ernst) alkotásainak bemutatásával, dokumentumokkal, fotókkal, filmekkel idézi fel a kiállítás, amely 2014. május11-ig tart nyitva.