Besztercebánya, ahol a tündérmesék valóra válnak

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 30. 16:24

A fenti szlogennel elsősorban az utazási irodák számára mutatkozott be a Turizmus Világnapján a Budapesti Szlovák Intézetben a Besztercebányai Régió. Az eseményre a sajtót is meghívták, éltünk a lehetőséggel.

„Történelmileg és földrajzilag is közel állnak hozzánk a magyarok”, mondta prezentációjának bevezetőjében Zuzana Jóbova, a Besztercebányai Régió TDM igazgatója, nem véletlen, hogy a magyarok jelentős számban látogatják a térséget, amely első sorban a történelmével, kultúrájával, természeti szépségeivel és gasztronómiájával vonzza a turistákat.

A térség „fővárosa” a Garam folyó két partján elterülő Besztercebánya (Banská Bystrica), amelynek területe az ókortól folyamatosan lakott volt, és ásványi kincseinek köszönhetően később annyira fontossá vált, hogy 1255-ben IV. Béla magyar király számos kiváltságot adományozott neki és városi rangra emelte.

Besztercebánya, a régió központja

Fotó: facebookcom/banskabystricavisit

Besztercebánya fénykora a XV–XVI. századra esik, ekkor működött itt a Thurzó és Fugger család sikeres rézbányászati vállalata, a Thurzó-ház pedig jelenleg a Közép-Szlovákiai Múzeum egyik kiállítóhelye. Kihagyhatatlan a várnegyed, amelynek gyöngyszemei között szerepel többek között a barbakán, a Szűz Mária mennybemenetelének szentelt XIII. századi templom, Mátyás király háza vagy a Praetorium épülete.

A vásártéren kiemelkedik Xavéri Szent Ferenc temploma, a városháza épülete, a püspöki palota, Beniczky Tamás háza és az Ebner-ház.

Kerékpártúra a hegyek között

Fotó: TDM Besztercebánya

„Hegyeken túl, völgyeken túl, ott, ahol a meséket írják és a legendákat örökítik meg fekszik a Besztercebányai Régió” – hallhattuk a prezentációban, és Zuzana Jóbova felhívta a figyelmet a természeti értékekre, hisz a régió nyolc vidéke egyedülálló kalandozásokra hívja a turistákat a hegyek közé.

Állítják, a Felső-Garammentét a legjobb mozgásban felfedezni: választható a kerékpár nyergében ülve hajtható kiskocsi – amolyan hajtány –, vagy a Fekete-Garami erdei vasút, amely ma már kulturális műemléknek számít és rengeteg utast szállít a környék nevezetességeihez, természeti kincseihez. És rendelkezésre áll a hálófülkés, étkezőkocsis besztercebányai „Orient Expressz”, amellyel háromnapos kirándulás során lehet több mint 600 kilométert bebarangolni.

Fontos, hogy a régióba látogatva bárki megtervezheti igényei szerint saját kirándulását, megnevezve a kiszemelt látnivalókat. Van miben válogatni, hisz a Garam völgyében 16 vár található, ugyanakkor, ha a vendég például egy méhészet vagy egy lovastanya hétköznapjait akarja közelről megismerni, akkor a TDM-iroda segít ezt megszervezni, de van lehetőség kerékpározásra, raftingolásra, vagy adrenalint termelni Szlovákia leghosszabb via ferrata függőhídján.

Szlovákia leghosszabb via ferrata függőhídja

Fotó: TDM Besztercebánya

Ugyanakkor a városokban nyolc térségi piacon lehet helyi élelmiszereket kóstolni, helyben készült termékeket vásárolni. Télen pedig első helyen a sízés, a sífutás, ezek hódolói számára remek pályák állnak rendelkezésre.

Soňa Jelinkova, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője elmondta, hogy a magyar turisták számát tekintve, mi általában a negyedik helyen állunk, ám az elmúlt téli szezonban már a harmadikok voltunk. Megjegyezte, hogy erre büszkének kell lenni, hisz Magyarország lakossága tíz millió alatt van, miközben a bennünket megelőző Lengyelország, Németország lakossága a sokszorosa. „A csehek pedig tulajdonképpen haza jönnek” – tette hozzá.

A térség megannyi látnivalóját korábban személyesen is felkerestük, úti élményeinket ebben a cikkben írtuk meg.