A jelentős kedvezmények sem hoznak növekedést a bolgár tengerpart vendégforgalmában

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 12. 18:10

A magyar turisták által is kedvelt két legnépszerűbb fekete-tengeri bolgár partszakasz – Aranypart (Gold Beach), Napospart (Sunny Beach) – szállásadói és vendéglősei a végleges, hivatalos adatok bejelentése előtt máris elpanaszolták, hogy a vártnál sokkal gyengébb szezont fognak zárni.

Pedig a bolgár turizmusban érdekeltek azzal számoltak, hogy az idei lesz az első teljes és háborítatlan nyaruk a koronavírus után.

A tourism.review.com híre szerint az utazásszervezők arról panaszkodnak, hogy drasztikusan csökkent a nyugat-európai turisták érdeklődése, és ennek oka lehet a közelben dúló ukrán háború. Ugyanakkor a meglepően csapadékosabb június-július is távol tartotta a nyaralókat az Aranyparttól valamint a Naposparttól, és tavalyhoz képest a vendégszám mindössze 10 százalékkal emelkedett.

A koronavírus előtt, 2019-ben 5,8 millió külföldi turista érkezett a bolgár tengerpartra, közülük 700 ezer Németországból, idén viszont a külföldiek számát 3,3 millióra becsülik, a németekét pedig 350 ezerre.

A szezont némiképp mentendő, a szállodások jelentős kedvezményeket kínáltak augusztus végétől, szeretnének utolsó pillanatban a környező országokból odacsalogatni turistákat, és a belföldieket is határozottabban megcélozták. Igaz, tudják, számukra kemény konkurencia Törökország és Görögország.

A Naposparton is kevesebb idén a vendég

Fotó: facebook.com/groups/SunnyBeach

Románia viszont nem mindennapos ajánlatot tett Bulgáriának: a Romániai Utazási Irodák Szövetsége (ANAT), valamint a Romániai Fuvarozók Föderációja (FORT) azt kérte a bukaresti kormánytól, kezdeményezzék a bolgár féllel a határellenőrzés megszüntetését a két ország között, elsősorban a Giurgiu-Ruse dunai átkelőnél.

Érveik között szerepel, hogy 2019-ben 2,1 millió román állampolgár választotta saját országa tengerpartja helyett – vagy mellett – a bolgárt, idén pedig június-júliusban 260 ezer romániai foglalt szobát a déli szomszéd szálláshelyein, másik felük pedig az említett dunai határállomást választotta.

A gond, hogy a nyári szezonban a zsúfoltság miatt gyakran órákat kell várni az átjutásra – több százezer romániai csak átutazna Bulgárián Görögország, Törökország irányába – ugyanakkor emelkedőben a Bulgáriából, Görögországból Romániába érkezők száma is. A FORT pedig beszállt a kezdeményezésbe, hogy a kamionok átjutását könnyítse, mert ott még súlyosabb a helyzet.

Dumitru Luca, az ANAT elnöke az economica.net híre szerint elmondta, mindkét ország felkészült a schengeni csatlakozáshoz, mégis egy évtizede várnak erre.

Mi az akadálya, hogy ugyanazt tegyék, mint Írország és Észak-Írország a Brexit előtt, amikor megegyeztek a határellenőrzés felfüggesztéséről. „Ott lehetett, itt nem?” – tette fel a költői kérdést, majd válaszolt is rá megjegyezve, igazából a Duna egyik oldalán sincs rá politikai akarat, mert több száz alkalmazott veszítené el a munkáját az „egyéb bevételek” kiesése mellett.